Charlie Parker – The Savoy 10-Inch LP Collection
Format: CD – vinyl 4 LP Box / Label: Craft Recordings
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Normaal gesproken besteedt Bluestown Music geen tot weinig aandacht aan de jazz. Maar voor saxofonist Charlie Parker maken we een uitzondering. Deze grondlegger van de bebop beschikte namelijk over een geluid, dat behoorlijk soulvol en krachtig was en waar, met name door gitarist Tiny Grimes, ook de nodige bluesinvloeden te vinden waren.

Het Craft label heeft Parker’s Savoy opnames uit de periode 1944-1948 opnieuw uitgebracht in een luxe vinyl box met 4 lp’s en als cd. Dit alles ter gelegenheid van het feit dat Charlie Parker dit jaar 100 jaar oud zou zijn geworden.

Op deze heruitgave kom je nog een aantal jazz grootheden tegen zoals Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Max Roach en Tiny Grimes.

Het eerste dat opvalt is dat de nummers allemaal voorzien zijn van een uitstekende geluidskwaliteit.

Het geluid van Charlie Parker is op al deze nummers als zeer krachtig en behoorlijk soulvol te omschrijven.

Zo is Donna Lee een opgewekt swingend bebop nummer met de saxofoon en trompet op volle sterkte. Red Cross is een stuwend nummer met zacht bluesy gitaarspel van Tiny Grimes en het daaropvolgende Ko-Ko is een prachtige hoekige swinger.
Half Nelson klinkt lekker intiem met de swingende sax en trompet. Dat geldt ook voor Slipping At Bells. Billie’s Bounce is een shuffle met een behoorlijk rokerig bluesy geluid terwijl Another Hair-Do meer de richting van de soulvol stuwende jazz op gaat. Thriving From A Riff is een huppelende shuffle met een voorname rol voor de trompet.
De blues is weer aanwezig in de warme lome shuffle Bluebird. Charlie heeft last van wormen in de jeukerige bebop van Bird Gets The Worm. De zachte ballad Parker’s Mood is voorzien van een deinend bluesy geluid en de blues is via Tiny Grimes’ gitaar aanwezig in het lome Tiny’s Tempo.
In het uptempo swingende Constellation is het geluid dan weer behoorlijk soulvol en Barbados heeft uiteraard een loom tropisch geluid.

Deze schitterende heruitgave van Charlie Parker’s vroege werk toont de invloed aan die deze saxofonist op de jazz had. Een release, die ik ook aan de liefhebbers van soulvolle jazz en zelfs bluesliefhebbers durf aan te bevelen!

Tracklist:
New Sounds In Modern Music, Vol. 1 / Savoy Records (MG 9000)
01. Now’s The Time
02. Donna Lee
03. Chasin’ The Bird
04. Red Cross
05. Ko-Ko
06. Warmin’ Up A Riff
07. Half Nelson
08. Slipping At Bells

New Sounds In Modern Music, Vol. 2 Savoy Records (MG 9001)
09. Billie’s Bounce
10. Cheryl
11. Milestones
12. Another Hair-Do
13. Thriving From A Riff
14. Buzzy
15. Little Willie Leaps
16. Klaunstance

New Sounds In Modern Music, Vol. 3 Savoy Records (MG 9010)
17. Bluebird
18. Bird Gets The Worm
19. Parker’s Mood
20. Steeplechase
21. Perhaps
22. Tiny’s Tempo

New Sounds In Modern Music, Vol. 4 Savoy Records (MG 9011)
23. Constellation
24. Merry Go Round
25. Confirmation
26. Barbadoss
27. Ah-Leu-Cha
28. Marmaduke

Website: Craft Recordings