Catfish – Exile – Live in Lockdown
Format: CD – DVD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Catfish is een exponent van de Britse bluesboom van de laatste decennia. En in dit geval spreken we van de heavy bluesrock variant. Sinds 2014 maakt Catfish de podia in de UK en Europa onveilig; een hoogst opwindend bandje dat alle bluesrock clichés tot in de puntjes beheerst.

 

Dat is ook goed te horen op het vierde album van de band ‘Exile – Live in Lockdown’, live opgenomen in lockdown. Een album dat begint met Broken Man, een heavy bluesrock anthem dat neigt naar het betere metalwerk. Die ‘van dik hout zaagt men planken’ –aanpak werd ook aangewend voor Break Me Down, waar we de geest van Rory Gallagher voorbij horen gieren.
Soulbreaker, The Road Of All Evil, The Big Picture, Too Far To Fall en Exile zijn ook allemaal prima heavy bluesrock nummers.

De drie uitzonderingen op die aanpak zijn twee songs, die wat meer de soulrichting ingaan: Better Days en de ballad Archangel, waar de weinig onderscheidende stemmen van de Matt Long, guitar/vocals en zijn vader Paul Long , keyboards/vocals) wat tekort schieten. Hoogtepunt van Exile is de Deep Purple-achtige ballad Ghosts met mooi gitaarwerk van Matt Long.

Zo is Exile een prima heavy bluesrock plaat geworden, gespeeld door prima muzikanten en die goed laat horen dat Catfish vooral een heel goede live band is. Het klinkt allemaal prima; vier van vijf sterren zou ik zeggen. Die vijfde ster ontbreekt, omdat Catfish net iets te weinig eigens heeft.

Tracks:
01. Broken Man
02. Break Me Down
03. Ghosts
04. Soulbreaker
05. The Root Of All Evil
06. The Big Picture
07. Better Days
08. Archangel
09. Too Far To Fall
10. Exile

Bonus tracks on DVD only:
Up In Smoke
Leading Me On

Matt Long: Guitar & Vocal
Paul Long: Keyboards & Vocal
Adam Pyke: Bass
Kev Hickman: Drums

Website: Catfish