Caligula’s Horse – Rise Radiant
Format: Ltd. CD Digipak – Gatefold black 2LP+CD – Digital album
Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met elk album, dat de band Caligula’s Horse uitbrengt, groeit hun reputatie en de daarbij behorende aanhang. En ik snap dat wel want deze Australische band uit Brisbane ontwikkelt zich tot één van de betere progmetal bands van dit moment.

Dat wordt op dit vijfde album wederom bewezen. Momenteel bestaat de band uit Jim Grey (zang), Dale Prinsse (bas), Sam Vallen (sologitaar), Adrian Goleby (gitaar) en Josh Griffin (drums).

Op een tweetal ballads na is het album gevuld met nummers, die bol staan van spijkerharde hoekige riffs en de meest ingenieuze tempowisselingen.

Neem nu de opener van het album, The Tempest. Een nummer, dat er volop in knalt en waarin blijkt dat Jim Grey een meer dan uitstekende zanger is, die ook krachtig klinkt als hij de vocale hoogte in gaat. Sam Vallen raast over zijn snaren en laat zijn gitaar heerlijk gieren.
Slow Violence opent met snijdende funky riffs waarna de band er al snel weer op los beukt met hoekige hink-stap-sprong riffs en een behoorlijk bombastisch refrein.
Ook Salt raast er, na een breekbaar pianointro, log riffend vandoor. Er is in dit nummer ook de nodige ruimte voor ingetogen, breekbare “classic” prog gedeelten.
Met de ballad Resonate kan je even bijkomen na al dat geraas. Een dromerige zwevende ballad met een hoofdrol voor de intieme zang van Jim Grey waarin de invloed van Jeff Buckley goed hoorbaar is. Oceanrise lijkt in eerste instantie ook een zwevende ballad te zijn maar is dus een log beukende progmetal nummer vol hoekig pompende riffs en een zeer stuwende ritmesectie. Valkyrie is een fel en funky pompend nummer met een wederom overweldigend progmetal geluid. De tweede ballad, Autumn, is al even mooi als de eerste op dit album. Een sprankelend nummer met een fragiel geluid.
The Ascent is de bijtend riffende afsluiter van het album.

Dit is een subliem nieuw album van Caligula’s Horse en de albumtitel ‘Rise Radiant’ (stralend herrijzen) komt ook nog eens mooi uit in deze Corona tijden.

Tracklist:
01. The Tempest
02. Slow Violence
03. Salt
04. Resonate
05. Oceanrise
06. Valkyrie
07. Autumn
08. The Ascent

Website: Caligula’s Horse