Bunktilt & Steve Mackay – Dig The Stooges
Format: CD / Label: Ouch! Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Stel je eens voor dat je the Stooges, de band van Iggy Pop, hoort maar dan zonder de intense rauwe zang van Iggy, die vervangen wordt door maar liefst twee saxofonisten!
Dan krijg je het geluid van de gelegenheidsformatie Bunktilt met saxofonist Steve Mackay. Die laatste is bekend door zijn saxofoonspel op het klassieke “Funhouse” album uit 1970.

Bunktilt is een Frans trio, dat bestaat uit saxofonist Lionel Martin, gitarist Fred Meyer en drummer Thibault Martin. Dit trio staat bekend als een “punkjazz trio”, dat een punkenergie vermengt met de nodige freejazz invloeden. En ren dan niet gelijk weg want op dit album valt geen friemelende “piepie-knor” freejazz te horen maar wel een zeer oprecht eerbetoon aan het ontembare Stooges geluid.

Dit album werd in 2014 live opgenomen in de club 4Ecluses in Duinkerken. Een jaar later zou Steve Mackay overlijden….

De mannen gaan van start met de Stooges klassieker Dirt. Ook in deze uitvoeringr hangt een bluesy geluid en blijkt dat de onstuimige jazz prima past in het Stooges jasje. De zang van Iggy is hier overgenomen door knorrende en scheurende saxklanken. Fred Meyer levert een prima bluesy gitaarsolo af, die jammer genoeg halverwege wordt weggefade.

Ook I Wanna Be Your Dog is natuurlijk een klassieker. Hier is dit nummer voorzien van twee tegen elkaar in kreunende en gierende saxen. Je hoort de muzikanten zelfs af en toe tegen elkaar blaffen in een vunzige lome maar oh zo rauwe versie. De drums van Thibault Martin zitten de muzikanten, al stuwend, flink achter de vodden. Het nummer ontaardt in een heerlijk gierende geluidsexplosie.

Lost In The Future is een mider bekend Stooges nummer van het legendarische “Funhouse” album en is een zeer traag en dreigend nummer met ruw schurende saxen, die tegelijkertijd ook zeer soulvol klinken.

Steve Mackay voelt zich uiteraard als een vis in (smerig) water in Fun House. Zijn sax piept en scheurt zeer intens door dit nummer heen. Het nummer eindigt op een zeer Iggy waardige wijze in een enorme noise explosie. Denkbeeldig zie je de muzikanten hier over elkaar heen buitelen op het podium.

Het album wordt vol gas afgesloten met een punky uitvoering van 1970.

Als je op zoek bent naar een zeer intens en smerig rockende mix van garagepunk en freejazz hoef je absoluut niet verder te zoeken!

Met dit album haal je een prima en zeer energieke concertregistratie in huis!

Tracklist:
01. Dirt
02. I Wanna Be Your Dog
03. Lost In The Future
04. Not Right
05. Fun House
06. 1970

Website: Ouch! Records