Recensie: Broken Waltz – …And Disasters

 

Broken Waltz - ...And Disasters

Broken Waltz – …And Disasters
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Beast Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Na hun avonturen in de band Busk besloten Clement Talant (drums, zang) en Xavier Soulabait (bas, zang) samen als het duo Broken Waltz verder te gaan. Op hun nieuwe album ‘…And Disasters’ blijkt dat we hier met een zeer zwaarmoedig, zeg maar gerust zwartgallig, Frans duo te maken hebben.

Om hun geluid weer te geven grepen Clement en Xavier terug naar de donkere krochten van de muziek waarbij invloeden als Nick Cave, Tom Waits, Joy Division, Suicide en Morphine uit de modder omhoog kwamen borrelen.

Met de hulp van J. Blanchet (keyboards, orgel), P.A. Raull (saxofoon) en E. Boulaire (keyboards) werden deze invloeden vermengd met een zeer imposant album als resultaat.

Met de opener A Dream Worth Living For weet je gelijk waar je aan toe bent met dit duo. Een donker aanzwellend nummer met zwaar fuzzende, raggende garagebluesriffs en naargeestige Ian Curtis-achtige zang. Op de achtegrond voegt P.A. Raull nog wat free jazz invloeden toe met zijn saxofoon.

Deep In The Mud is een schurend fuzzende garageblues van het zeer donker dreigende soort voorzien van een enorme laag fuzz. Een verpletterende fuzz boogie!

Bloody Painters is vervolgens een zeer donkere en trage garageblues, die klinkt alsof Joy Division zich aan de blues heeft gewaagd. Ook het geluid van Leonard Cohen lijkt van grote invloed te zijn geweest. Shall We Let Them Off The Hook klinkt als bluesy noise poëzie met schurend zagende gitaarriffs en gedeclameerde tekst.

Door het gebruik van de donkere saxofoon vertoont het donker groovende White Gown de nodige Morphine trekjes. Na een naargeestig hondengehuil intro opent de onstuimig zwiepende garagerock van Crocodiles & Flies dat veel weg heeft van The Cramps.

De afsluiter And Disasters heeft een mechanisch pompend Suicide geluid, doorspekt met schurende noise.

Broken Waltz heeft een ontregelend album afgeleverd, dat door zijn zwartgalligheid zeer indrukwekkend klinkt.

Tracks:
01. A Dream Worth Living For
02. Deep In The Mud
03. Hypocrite, Pt. 3
04. Bloody Painters
05. Shall We Let Them Off The Hook
06. White Gown
07. Come Down Of The Cross
08. Crocodiles & Flies
09. Hypocrite, Pt. 4
10. Christmas Boiler Suit
11. And Disasters

Website: https://www.brokenwaltzband.com/