Recensie: Brian Bennett – Voyage

 

Brian Bennett - Voyage

 

Recensie: Brian Bennett – Voyage
Format: 2CD / Label: Cherry Red Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Brit Brian Bennett zal voor altijd bekend blijven als de drummer van the Shadows, de band rond de gebrilde gitaarheld Hank B. Marvin.

Nadat Bennett the Shadows verliet ontwikkelde hij zich tot een zeer belangrijke componist van film muziek en muziek voor TV series en reclames.

In 1978 nam hij het album ‘Voyage’ op, samen met ex-Curved Air toetsenist Francis Monkman en bassist Alan Jones.

Op het album wilde Bennett op de “space disco” toer gaan.

Nu weet ik dat de meeste disco albums niet veel voorstelden. Meestal ging het om een album dat rond een disco hit was samengesteld met nietszeggende vullers. Daar is op dit album van Brian Bennett echter totaal geen sprake van.

Hij wist in 1978 een prima manier te vinden om pulserende disco synthesizers te mengen met bombastische progrock waarbij je moet gaan denken richting het geluid van Jean Michel Jarre, Vangelis en Jeff Wayne.

Dit toch wel ietwat vergeten album werd later opgepikt door de hip-hop artiesten en o.a. Kandye West en Nas pikten er samples van (het nummer Solstice).

Het Cherry Red label heeft het album nu opnieuw uitgebracht, aangevuld met een extra disc met twee 7” edits en niet eerder uitgebrachte mixes van het album.

Het originele album opent met donkere spacey synthesizerklanken in Voyage en ontwikkelt zich daarna tot een funky space-disco nummer, dat de fans van Giorgio Moroder of de band Space zeer zeker zal aanspreken. De synthesizer van Francis Monkman speelt de hoofdrol in dit nummer.

Dan het vaak gesampelde Solstice. Na een zwevend begin klinkt een lekker loom funky nummer met een lui groovende ritmesectie en jazzy keyboards.

Chain Reaction opent op een donkere experimentele wijze met knallende pauken van Brian Bennett. In het nummer worden vervolgens de Giorgio Moroder-achtige pulserende synthesizer klanken vermengd met ingenieuze jazz-rock breaks.

Het lome, funky, Pendulum Force krijgt door de warme basklanken van Alan Jones een geluid dat aan de band Japan doet denken. De razende drums van Brian Bennett spelen een belangrijke rol in Air Quake. Een nummer met een bombastisch prog geluid.

De afsluiter van het originele album, Ocean Glide is een zwevend nummer in een stijl, die later als “ambient” aangeduid zou worden.

De nieuwe mixes van het album op cd 2 zullen de fans het meeste aanspreken. Persoonlijk heb ik niet zo veel met remixes.

Het album Voyage van Brian Bennett is verplichte kost voor de fans van synthesizer artiesten als Vangelis, Jean Michel Jarre en Giorgio Moroder!

Tracklist:
CD 1:
01. Voyage
02. Solstice
03. Chain Reaction
04. Pendulum Force
05. Air Quake
06. Ocean Glide

CD 2:
01. Pendulum Force (7” Edit)
02. Ocean Glide (7”Edit)
03. Voyage
04. Solstice
05. Chain Reaction
06. Pendulum Force
07. Air Quake
08. Ocean Glide