Bootleg Betty – Soul Searching
Format: CD / Label: Kroese Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Na de single Mockingbird komt de Nijmeegse dames rootsrock band Bootleg Betty nu met een album. Het eerste album met de nieuwe gitariste Geena Dee. De band bestaat verder uit Karlijn Ԝolsing (zang), Daphne Verlinden (bas, zang), Anneke Zeegers(gitaar, banjolele, bluesharp) en Merel van Oven(drums).

Eigenlijk is  rootsrock band niet echt een omschrijving, die bij deze band past aangezien ze op dit album nog aan het zoeken lijken te zijn naar een passende muzikale stijl.

Zo komt er flink wat garagerock voorbij zetten en in die stijl klinkt de band het meest overtuigend.

Bijvoorbeeld in Rockabilly Tune, waarin overigens geen spat rockabilly te vinden is, maar wel lekker ongepolijste garagerock met prima koortjes, die aan the Bangles doen denken.
Go Ahead zit ergens tussen de garagerock en de surf in. In dit nummer valt de enigszins houterig swingende stijl van drumster Merel van Oven op. Daarentegen klinkt de zang van Karlijn Ԝolsing heerlijk krachtig.

Ook I Ԝanna Be In The Band is een felle en smerige rocker wat ook geldt voor het spetterende He Got Me. Het popgeluid van de 60’s duikt ook meerdere malen op zoals in Castles In The Sky, dat voorzien is van een flinke scheut rockabilly.
Hot Air Circus deed mij vooral denken aan “For The Benefit Of Mr. Kite” van the Beatles.

Ook de blues komt twee keer aan bod. One Ԝeak Conclusion is lui, funky en bluesy met een prima schreeuwende bluesharp van Anneke Zeegers en Ԝrecktime Blues is een lui voortsloffende shuffle in de stijl van Minnie The Moocher.
De single Mockingbird is een intiem tintelende ballad in de stijl van the 4 Non Blondes.

In de afsluiter The Ol’ Cherry Tree gaat de band ineens op de “yee haw” country toer. Een curieus, en ietwat overbodig, nummer.

Hopelijk gaat Bootleg Betty op een volgend album iets meer de kant van de 60’s pop en de garagerock op. In die stijl voelt de band zich namelijk hoorbaar het beste thuis.

Tracklist:
01. Castles In The Sky
02. Rockabilly Tune
03. Seven Sins
04. Mockingbird
05. Go Ahead
06. Hot Air Circus
07. I Ԝanna Be In The Band
08. One Ԝeak Conclusion
09. Soul Searching
10. Ԝrecktime Blues
11. He Got Me
12. The Ol’ Cherry Tree

Website: Bootleg Betty