Bobby Mitchell – Try Rock And Roll: The Complete Imperial Singles As & Bs (1953-1962)
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Britse Jasmine label zorgt er al een lange tijd voor dat rhythm & blues artiesten uit het einde van de jaren ’50 en begin jaren ’60 niet vergeten worden door regelmatige met schitterende overzchtsalbums te komen. Zoals dit album waarop zanger Bobby Mitchell uit New Orleans centraal staat.

Bobby Mitchell nam in zijn tienerjaren nummers op met zijn Toppers. Zij waren diep in doo wop geworteld met een altijd aanwezig New Orleans rhythm & bluesgeluid. De eerste helft van dit album is gevuld met de Imperial singles van Bobby Mitchell & the Toppers, compleet met de B-kanten van die singles.

Het lekker pompende Rack ‘Em Back heeft een duidelijke Fats Domino invloed (die piano!) en heerlijk knorrende blazers. Maar het is vooral de doordringende soulstem van Bobby die dit nummer zo lekker maakt.
Een fraai staaltje van doo wop is het zoete One Friday Morning dat veel weg heeft van “Earth Angel” van the Penguins. Een ander hoogtepunt is het ondeugend swingende Sister Lucy in de beste Coasters stijl.
Verdrietige trouwerijen waren altijd al populair in de doo wop, zo ook in The Wedding Bells Are Ringing, een slowblues waarin de “wedding bells” als alarmbellen fungeren. De rhythm & blues mambo She Couldn’t Be Found heeft een behoorlijk hoog “Ain’t Got No Home” (Clarence ‘Frogman’ Henry) gehalte.

De tweede helft van het album is gewijd aan de solojaren van Bobby Mitchell. Bobby werkte vaak samen met Dave Bartholomew, de rechterhand van Fats Domino.
Het doo wop geluid is in de meeste nummeres nog wel aanwezig maar de rhythm & blues heeft hier toch de overhand. Met Try Rock And Roll scoorde Bobby een flinke hit, die tot nummer 20 in de US Billboard Rhythm & Blues Charts kwam in 1956. Een nummer waarin het hoekige New Orleans aanwezig is.
Goin’ Round In Circles is een prima stuwend rockend rhythm & bluesnummer terwijl I Would Like To Know zelfs lui en funky klinkt met hoekig pompende blazers.
Het valt op dat de laatste drie nummers wel erg gepolijst klinken waardoor het New Orleans geluid, dat de andere nummers op dit album zo lekker maakte, nu ineens omslaat naar “onbeduidende pop” zoals gebeurt in Hearts Of Fire.

Dit overzichtsalbum geeft een prima beeld van de New Orleans rhythm & blues stroming uit de 50’s en 60’s. Een schitterend eerbetoon aan de in 1989 overleden soulzanger Bobby Mitchell!

Tracklist:
01. Rack ‘Em Back
02. I’m Crying
03. One Friday Morning
04. 4-11=44
05. Baby’s Gone
06. Sister Lucy
07.Angel Child
08. School Boy Blues
09. The Wedding Bells Are Ringing
10. Meant For Me
11. I’m A Young Man
12. She Couldn’t Be Found
13. I Wish I Knew
14. Nothing Sweet As You
15. I Cried
16. I’m In Love
17. Try Rock And Roll
18. No, No, No
19. Goin’Round In Circles
20. I Try So Hard
21. You Are My Angel
22. I’ve Got My Fingers Crossed
23. You Always Hurt The One You Love
24. I Would Like To Know
25. I’m Gonna Be A Wheel Someday
26. You Better Go Home
27. I Love To Hold You
28. 64 Hours
29. You’re Going To Be Sorry
30. Hearts Of Fire
31. When We First Met
32. My Southern Belle

Website: Jasmine Records