Blitzen Trapper – Holy Smokes Future Jokes
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het thema van het nieuwe, tiende, album van de Amerikaanse band Blitzen Trapper heeft een behoorlijk filosofisch thema. De band uit Portland, Oregon, houdt zich hier namelijk bezig met de periode tussen “het bestaan” en “de dood”.

Doordat de band zich muzikaal voornamelijk bezighoudt met een mix van folk en zwevende psychedelische muziek wordt het echter nergens te “zwaar” op dit album.

Het album is gebaseerd op het boek “Lincoln In The Bardo And The Tibetan Book Of The Dead” van George Saunders.

Eric Early (zang, gitaar, keyboards, harmonica, banjo), Erik Menteer (percussie, synthesizer), Brian Adrian Koch (drums), Michael van Pelt (e-bas, percussie, harmonica) en Marty Marquis (ritmegitaar, keyboards, harmonica, melodica) openen het album met het dromerige Baptismal. Een sprankelend psychedelisch folkrock nummer waarin je zowel invloed van the Church als van Buffalo Springfield tegenkomt.

Bardo’s Light (Ouija, Oiuija) is een hypnotiserend nummer met dromerige zang waarin Eric Early zich afvraagt “will I live before I die?”. Door de prima meerstemmige zang zitten er in Don’t Let Me Run vroege Beach Boys invloeden. De zacht fluisterende saxofoon van gast Ben Latimer draagt bij aan de intieme sfeer van dit nummer.
In Masonic Temple Microdose #1 klinkt de band iets feller maar altijd nog psychedelisch door de prima dromerige zang. Requiem is een opbeurend nummer waarin de tekst oproept tot “shine a light through the dark days”.
Holy Smokes Future Jokes is een nunmer waarin ik aan het geluid van Gerry Rafferty/Stealer’s Wheel moest denken. Een heerlijke mix van pop en folk dus.
Dead Billie Jean is het prijsnummer van het album en gaat over Michael Jackson’s Billie Jean, die nadat ze zelfmoord heeft gepleegd, in de hemel ontmoetingen heeft met dode helden als Brian Jones en Jim Morrison.

De weelderig zwevende countryrock van Hazy Morning sluit dit zeer intieme en prachtige album af.

Tracklist:
01. Baptismal
02. Bardo’s Light (Ouija, Ouija)
03. Don’t Let Me Run
04. Magical Thinking
05. Masonic Temple Microdose #1
06. Requiem
07. Holy Smokes Future Jokes
08. Sons And Unwed Mothers
09. Dead Billie Jean
10. Hazy Morning

Website: Blitzen Trapper