Birdmens – Lockdown Loaded
Format: Limited Edition CD – Vinyl LP – Digital  / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dat er gedurende de Corona crisis ook mooie dingen kunnen ontstaan bewijst dit album van Birdmens. Een aantal kopstukken uit de Britse bluesrock wereld stak, afzonderlijk van elkaar, de koppen bij elkaar om een album op te nemen. Dat album werd opgenomen in de slaapkamer, huiskamer en studiekamer van de bandleden met behulp van een aantal goedkope microfoons, mobieltjes en verschillende Internet snelheden.

De opnames kostten, volgens de band, nog minder dan het bedrag dat je kwijt zou zijn om voor elk bandlid een mondmasker te kopen.

De band bestaat uit Jon Amor (zang, gitaar, uiteraard bekend van the Hoax en Amor), Ian Siegal (zang, gitaar), Rob Barry (bas), Dave Doherty (gitaar, bekend van the Jon Amor Blues Group), Joel Fisk (gitaar, nam een duo album met Jon Amor op), Bob Fridzema (keyboards, o.a. van de band King King), Jonny Henderson (orgel, piano, bekend van het Matt Scofield Trio) en Giles King (harmonica).

Om het geluid van deze band te omschrijven kan je je het beste een mix van blues, Tom Waits, swamprock en J.J. Cale voorstellen. De rauwheid in het geluid springt er daarbij uit.

Er wordt begonnen met het broeierige, funky Cat Drugged Up met de zeer rauwe Tom Waits-achtige stem van Ian Siegal en de schurende harmonica van Giles King. Een heerlijk rauw nummer!
Vervolgens is het de beurt aan het rauw pompende Hipbone. Een lome blues met messcherp snijdend gitaarwerk en een rauw pompende harmonica.
Star is een zeer broeierige funky blues met een machtig groovende gitaar en loeiende harmonica. Er duikt zelfs wat rap op! Sheriff is semi-akoestisch maar evengoed rauw en broeierig. Over het sprankelend groovende soulbluesnummer Heal Thyself hangt een broeierige swampdeken.
Holler is een zeer lui voortpompende blues met zowel diepe soulzang als gospelachtige achtergrondzang met een zeer bluesy huilende harmonica. In het hoekig stampende Diggin’ That Rut voelt de manische zang van Ian Siegal zich hoorbaar thuis.
What’s The Name is een zeer spetterende swinger met een onweerstaanbare drive die gevoed wordt door de bas en drums. Cover It Up is een luie funky “veranda blues” met een hard loeiende harmonica en een ontspannen J.J. Cale-achtige sfeer waar ook nog eens wat Black Crowes invloeden aan toe worden gevoegd.
De afsluiter is de ballad Birdmens. Een nummer met een romig soulorgel en zang van Ian Siegal, die beurtelings aan Willie Nelson en Tom Waits doet denken. Een ballad, die de klasse van een “Waltzing Mathilda” benadert!

Dit album van Birdmens is een briljant staaltje van noodgedwongen bluesrock huisvlijt!

Tracklist:
01. Cat Drugged Up
02. Hipbone
03. Star
04. Sheriff
05. Heal Thyelf
06. It’s Inconvenient
07. Holler
08. Diggin’ That Rut
09. What’s The Name
10. Cover It Up
11. Birdmens

Website: Birdmens