Recensie: Billy Jones & Delta Blues Outlaws – Billy Jones & Delta Blues Outlaws

 

Billy Jones & Delta Blues Outlaws – Billy Jones & Delta Blues Outlaws
Format: CD / Label: Delta Blues Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Billy Jones is een zanger-gitarist North Little Rock, Arkansas en was als kind al een grote fan van artiesten als B.B.King en Elmore James. Op latere leeftijd trof je Billy aan in de band van Chaka Khan en als lid van the Bar-Kays.

Wat vooral opvalt op zijn nieuwe album, samen met de anonieme Delta Blues Outlaws, is het bijtende suizende geluid van Billy’s gitaar. Een geluid dat er in elk nummer op dit album voor zorgt dat er de nodige rauwheid aanwezig is.

Ook het hoge soulgehalte op dit album valt op en dit wordt veroorzaakt door de prima soulvolle, doorleefde stem van Billy.

Die is bijvoorbeeld goed te horen in de gemoedelijk pompende soulblues The One You Need, een nummer dat een beetje richting Al Green gaat.
Billy’s hard gierende gitaar opent de soulvolle bluesballad Liar, dat gevolgd wordt door de heerlijk loom groovende funky blues My Love Is Real met vlammend gitaarspel.

De splijtend harde gitaar zorgt in de wiegende blues Someone New voor de nodige rauwheid. Biggest Home In Town is één van de prijsnummers op het album. Een intense slowblues met al even intens bijtend gitaarspel.
In de ballad Chiseled In Stone zit een behoorlijk country gehalte en Billy is hier te horen met gevoelig priemend gitaarwerk.

Billy blijkt behoorlijk vitaal te zijn. Zo is I’m Yo’ Freak een supergeil groovend soulblues nummer waarin Billy uitvoerig zijn “technieken” uit de doeken doet. Hij kan er blijkbaar nog niet genoeg van krijgen in Ready For Some Lovin’, een soepel swingende shuffle.
Tot overmaat van “ramp” bekent Billy dat hij met zijn schoonmoeder wil trouwen in Marry My Mother-In-Law, een schrikbeeld voor vele mannen!
Alligator Farm is een broeierige lui pompende downhome blues met Billy’s kreunende gitaar in de hoofdrol.

Liefhebbers van het betere soulblueswerk weten wat ze te doen staat. Kopen dat album!

Tracklist:
01. The One You Need
02. Liar
03. My Love Is Real
04. Someone New
05. Biggest Home In Town
06. Can’t Let You Go
07. Love Nobody Else
08. Chiseled In Stone
09. I’m Yo’ Freak
10. Ready For Some Lovin’
11. Alligator Farm
12. Man & A Half
13. Marry My Mother-In-Law
14. Doin’ Alright Again
15. Don’t Answer The Door

Website: Facebook