Benny Walker – Chosen Line
Format: Cd – Digital / Label: Benny Walker
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Het is altijd lastig een album te bespreken waarop heel verschillende stijlen naast elkaar een plaatsje krijgen. Levert dat een gevarieerd of een onsamenhangend album op? Is zo’n album veelzijdig of heeft het geen duidelijk, eigen geluid? Chosen Line’ van Benny Walker is zo’n album. De muziekstijlen buitelen over elkaar heen, soms zelfs binnen één nummer.

Titelsong ‘Chosen Line’ begint als een singer-songwritersong, maar door de strijkers en de vioolsolo verandert het in een country getinte tearjerker.
Het nummer daarvoor (‘Break Me Into Pieces’) heeft alle kenmerken van een mooie akoestische blues, compleet met rauwe stem. Walker is iemand die heel veel met zijn stem kan. Op opener ‘All Ya Gotta Do Is Call’ hoor je –net zoals in ‘Circles’– een falset. Die hoge stem en de bijbehorende composities geven de nummers de feel van ouderwetse soul.
Dat geldt ook voor ‘Money and Fools’. In een meer bluesy nummers als ‘Break Me Into Pieces’ zakt zijn stem een heel stuk, en in ‘Circles’, en ‘If You Want It You Got It’ is plaats ingeruimd voor meer singer-songwriter getinte muziek. Slepend, ruim georkestreerd en met een mooie sologitaar.
Weer heel anders is ‘Fragile’: ronduit indie. ‘Small Mind’ gaat nog verder. Dikke gitaren, een zware riff en een ronkende Hammond: de betere bluesrock, waarbij dikke planken worden gezaagd van dik hout. Alles bij elkaar een beetje veel van het goede, die gevarieerdheid.
De nummers zijn vaak zó kort dat je op gegeven moment het gevoel krijgt dat het meer stijloefeningen zijn dan nummers die helemaal uitontwikkeld zijn.
Uiteindelijk resulteert het in een album zonder een eigen geluid: het herkenbare geluid van Benny Walker. Hij is een alleswiller en veelkunner en kan/wil niet kiezen. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook een duidelijke keuze… Maar het levert geen consistent album op. Afsluiter ‘Your Place’ onderstreept dat. Pink Floyd zou zich er niet voor geschaamd hebben…

Tracks:
01. All Ya Gotta Do Is Call
02. Break Me Into Pieces
03. Chosen Line
04. Circles
05. Fragile
06. I Don’t Blame You
07. I Don’t Impress Myself
08. If You Want It You Got It
09. Like That
10. Money and Fools
11. Real Enough
12. Small Mind
13. We’re Home
14. Your Place

Website: Benny Walker