Recensie: Barbara George – I Know – The A.F.O. & Sue Years

 

Barbara George - I Know – The A.F.O. & Sue Years

Barbara George – I Know – The A.F.O. And Sue Years
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Zangeres Barbara George is één van de vele bekende namen uit de soul en rhythm & blues geschiedenis van New Orleans. En dat eigenlijk alleen maar door haar grootste hit I Know.

Barbara was afkomstig uit Smithridge, Louisiana en zij nam slechts één album op, I Know op het A.F.O. label in 1961.

Hierop werd zij begeleid door een aantal gerenomeerde New Orleans muzikanten, namelijk Harold Battiste (piano, tenorsaxofoon), Alvin “Red” Tyler (saxofoon), Nat Perrilliat (tenorsaxofoon, o.a. bekend van het Nat Adderley Sextet), Peter Badie (bas, o.a. Lionel Hampton), John Boudreaux (drums, o.a. the Johnny Otis Orchestra), Roy Montrell (gitaar) en Marcel Richardson (piano, o.a. Lee Dorsey en Dr. John).

Na een aantal minder succesvolle singles stapte Barbara over naar het Sue label waar ze nog een dikke hitscoorde met Send For Me (If You Need Some Lovin’).

Qua platen bleef Barbara actief tot het einde van de zestiger jaren. Daarna werd het stil rond haar. In 1990 dook zij nog even op op het Victory Mixture album van Willy DeVille. In 2006 overleed Barbara.

Haar ‘I Know’ album is in zijn geheel te horen op dit overzichtsalbum aangevuld met opnames voor zowel het A.F.O. als het Sue label.

De meeste nummers op dit album zijn ballads. Een stijl waarin Barbara zich hoorbaar thuis voelde. Haar krachtige, hoge stemgeluid leende zich prima voor deze ballads.

De hit I Know is daar een prima voorbeeld van. Een luie New Orleans shuffle met Barbara’s krachtige stem. Ook Love (Is Just A Chance You Take) is een luie schuifelaar met een zacht pompende piano en soulvolle blazers.

Since I Fell For You gaat meer de lome jazzy kant op en Without Love en Bless You zijn twee voorbeelden van de diepe soulvolle kant van Barbara.
Ook is er ruimte voor luchtige swingende nummers zoals het huppelende New Orleans soulnummer You Talk About Love, Whip O Will met lichte doo wop invloeden, de funky soul van Don’t Ask Me No Questions en de zacht groovende hoekige New Orleans soul van Hurted.

Dit overzichtsalbum van Barbara George toont aan dat zij veel meer was dan de “eendagsvlieg” waar zij vaak voor wordt aangezien.

Prima old time soul!

Website: Jasmine Records

Barbara George - I Know – The A.F.O. & Sue Years - back