Baby Washington – A Handful Of Memories 1956-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Baby Washington is een zangeres, die vooral bij de gevorderde soulliefhebbers bekend zal zijn. Bij het grote publiek is zij echter nooit echt doorgebroken. Daar kan deze prima verzamelaar echter wel verandering in brengen.

Baby werd geboren als Justine Washington in Bamberg, South Carolina en was op jeugdige leeftijd lid van de meidengroepen the Hearts en the Jay Netts.

In 1957 verscheen haar eerste solosingle You Say You Love Me, een nummer met nog flink aanwezige doo-wop invloeden.

Ze scoorde daarna nog de nodige hits met o.a. The Time, The Bells (On Our Wedding Day) en Work Out. Daarna was het langzaam aan over met de hits.

Eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70 bracht ze nog de albums ‘With You In Mind’ (1968 op het Veep label) en ‘The One And Only’ (1971 op het Trip label) uit en een duetalbum met Don Gardner (‘Lay A Little Lovin’ On Me’) en nog een aantal singles aan het eind van de 70’s en het begin van de 80’s.

Baby is nog steeds actief en via het Jasmine label is er nu een verzamelaar verschenen met haar singles uit de periode 1956-1962, compleet met de B-kantjes.

Het is goed te horen waarom ze zo geliefd is bij de liefhebbers van de zogeheten deep soul want Baby beschikt over een zeer krachtig stemgeluid, dat vooral in de ballads goed tot zijn recht komt.

Zo is The Time een zeer diepe soulballad met lekker bluesy gitaarwerk en ook het zacht deinende I Hate To See You Go valt in die categorie.

De blues, of rhythm & blues, komt ook goed aan bod. You Say You Love Me, een nummer dat ze met the Hearts opnam, is een stuwend rhythm & blues nummer en Congratulations Baby een loom pompende bluesy swinger met lekker losjes swingende piano.

Andere hoogtepunten zijn het luchtig swingende Deep Down Love, de felle rhythm & blues rocker Money’s Funny, de diepe souldeiner Nobody Cares (About Me) en het “Please Mr. Postman” achtige A Handful Of Memories.

Deze verzamelaar zal voor velen de eerste kennismaking zijn met het machtige stemgeluid van Baby Washington. Zij krijgt met deze verzamelaar zeer terecht de erkenning die zij al jaren verdient!

Tracklist:
01. Going Home To Stay
02. I Wonted To Be Free
03. Everyday
04. Dancing In A Dream World
05. You Say You Love Me
06. The Time
07. Ah-Ha
08. I Hate To See You Go
09. Congratulations Honey
10. The Bells (On Our Wedding Day)
11. Work Out
12. Deep Down Love
13. Medicine Man
14. Tears Fall
15. Too Late
16. Move On
17. Money’s Funny
18. Nobody Cares (About Me)
19. Let Love Go By
20. My Time To Cry
21. Don’t Cry, Foolish Heart
22. There You Go Again
23. Go On
24. No Tears
25. A Handful Of Memories
26. Careless Hands
27. Hush Heart
28. I ’ve Got A Feeling

Website: Jasmine Records