Avey Grouws Band – The Devil May Care
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zo nu en dan duikt er in het enorme aanbod van eigen beheer producties een pareltje op. Zoals in dit geval met het debuutalbum van the Avey Grouws Band uit Davenport, Iowa.

Een band, die geformeerd werd in 2017 rondom gitarist-zanger Chris Avey en zangeres Jeni Grouw en die verder bestaat uit Randy Leasman (bas), Bryan West (drums) en Nick Vasquez (keyboards).

Na de EP ‘Road To Memphis’ uit 2018 is het nu tijd voor een compleet album, dat vol staat met heerlijke opwindende blues. Blues in diverse stijlen en dat maakt dan ook dat dit album boven de andere eigen beheer producties uitsteekt.

De opener Come And Get This Love is een lome funky bluesshuffle. Jeni Grouw blijkt over een krachtige heldere stem te beschikken, die ook rauw en bluesy kan klinken. Hierbij komt een vergelijking met Alannah Myles bovendrijven. Chris Avey heeft een rauw, branderig gitaargeluid. In deze soulvolle opener valt ook het soepel swingende soulorgel van Nick Vasquez op.
Daarna komt de soulblues van Devil May Care uit het Robert Cray boekje. Chris levert hier een snijdende gitaarsolo af en Jeni klinkt lekker soulvol.
Rise Up is voorzien van een lui funky New Orleans ritme, gevoed door de hoekig swingende ritmesectie en het pompende orgel. Het intieme en soulvolle Let’s Take It Slow, doet qua sfeer aan Ry Cooder’s uitvoering van “Little Sister” denken.
In het mid-tempo Long Road zijn Americana invloeden a la John Cougar Mellencamp terug te vinden. Het geluid van the Fabulous Thunderbirds duikt op in de loom pompende shuffe Let Me Sing My Blues met prima sprankelend pianowerk. Ook in het losjes rockende Dig What You Do is het rockende Thunderbirds geluid terug te vinden.
Weary is een intiem nummer, dat als bluesy Americana klinkt met sfeervol galmende zang en een schroeiende slidegitaar. De lui deinende shuffle Dirty Little Secret heeft weliswaar gesnoept van Otis Rush’s “All Your Love” maar klinkt toch zeer aangenaam lui en deinend met prima bluesy/jazzy gitaarwerk.
Het album wordt afgesloten met de rokerige jazzy shuffle Two Days Off (And A Little Bit Of Liquor), dat zich in een bar (herinner je die nog?) afspeelt. In dit nummer treden de blazers Nolan Schroeder (saxofoon) en Dan Meier (trompet) aan.

The Avey Grouws Band heeft met hun debuut voor een zeer prettige blues verrassing gezorgd!

Tracklist:
01. Come And Get This Love
02. Devil May Care
03. Rise Up
04. Let’s Take It Slow
05. Long Road
06. Let Me Sing My Blues
07. Weary
08. Dirty Little Secret
09. Dig What You Do
10. Two Days Off (And A Little Bit Of Liquor)

Website: Avey Grouws Band

Photo credits: Avey Grouws Band