Arlan Feiles – What Kind Of World?
Format: CD – LP / Label: Not Pop Records
Release: 2019

Tekst: Joop van Rossem

Arlan Feiles is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist uit New Jersey, New York. Zijn ontdekker is de roemruchte rockproducer Tom Dowd, die Feiles in een club in Miami zag optreden en de aanzet gaf tot zijn inmiddels vijf albums omvattende loopbaan.
Dit vijfde album van de doe-het-zelver zit in een hoesje dat al veel prijs geeft over de inhoud van de teksten. Het is een lieve foto van Feiles met zijn jongste telg in de armen. De Amerikaanse songsmid heeft drie kinderen en in de teksten maakt hij zich zorgen over waar het heen moet met deze wereld; opener, het gospelgetinte titelstuk, is wat dat betreft exemplarisch.
Maar ook zijn twee andere spruiten krijgen een toneel: het lieflijke liedje over dochter Layla, de fijne pianoballad This Broken Heart over zijn oudste dochter Tessa, terwijl zijn jongste nakomeling in I Know A Song wordt aangehaald.
Daarnaast is Feiles een fanatiek mensenrechtactivist die zijn ogen niet sluit voor het onrecht in de wereld. Zo krijgt Donald Trump een fikse veeg uit de pan voor het benoemen van zijn maatje Brett Kavanaugh tot opperrechter in 50 Years Of Kavanaugh, terwijl de onwenselijke censuur in de media het thema is van You Can’t Ban My Love.
Daarnaast zijn er ook gewoon mooie liedjes als de soulvolle pianoballad Homeward, het prachtige New Jersey Skies over zijn huidige woonplaats, het aan Dr. John schatplichtige If I Were A Dinosaur en het afsluitende duet met Elias Elena, Room To Grow.

In recensies lees je vaak namen als The Band, Randy Newman, Woody Guthrie en Bob Dylan als referenties, maar Arlan Feiles is toch vooral zijn eigen zelf met deze fraaie langspeler.

Tracklist:
01 What Kind Of World
02 Homeward
03 Layla
04 New Jersey Skies
05 I Know A Song
06 You Can’t Ban My Love
07 If I Were A Dinosaur
08 50 Years Of Kavanaugh
09 This Broken Heart
10 Room To Grow

Website: Arlan Feiles