Andrew Hawkey – Long Story Short
Format: CD – Digital / Label: Mole Lodge Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Britse singer-songwriter Andrew Hawkey (uit Wales) mag dan inmiddels 77 jaar oud zijn, zijn muziek vetoont nog lang geen slijtage. Ook op deze opvolger van het album ‘What Did I Come Up Here For? uit 2015 laat Andrew horen dat hij een singer-songwriter is van het zeer intieme soort.

Vergelijkingen met het 70’s singer-songwriter geluid van bijvoorbeeld Gordon Lightfoot of James Taylor zijn zeer zeker van toepassing op dit album.

Andrew wordt bijgestaan door producer Clovis Phillips, uit de band Jeb Loy Nichols & the Westwood All-Stars, die ook nog eens de gitaar, bas, drums en percussie bespeelt, David Rothon (pedal steel), Penny Joubert (banjo), Bel Merriman (backing vocals) en Zoe Spencer (backingvocals).

Een goed voorbeeld van het intieme warme geluid is de opener van dit album, Dear Friend. Andrew heeft een intiem, licht doorleefd, stemgeluid en wordt ondersteund door engelachtige achtergrondzang.
Met Golden Heart (On A Rusty Chain) begeeft hij zich iets meer in de countryrockhoek, mede door de zacht huilende pedal steel van David Rothon in een heerlijk voortkabbelend nummer.
De ballad Spirit heeft een weldadig galmende elektrische gitaar en kreunende harmonica. Andrew’s zang heeft hier een haast Aaron Neville-achtige dramatiek. A Little More is een mid-tempo nummer met gevoelig sprankelend, Mark Knopfler-achtig, gitaarwerk en een warm soulvol orgel.
De breekbare akoestische ballad The Believer werd geschreven door Bob Carpenter. Andrew wordt op prima wijze bijgestaan door de akoestische gitaar van Clovis Phillips. In Jones On Me laat Andrew verrassend horen dat er ook een soulzanger in hem schuilt. Een supersoulvol nummer met een hoog Hi gehalte.
Het loom deinende folky You Knew is een zeer intiem nummer met bluesy elektrisch gitaarwerk, dat gevolgd wordt door Stony Land met het extra warme donkerbruine stemgeluid van Andrew en schroeiend rauw elektrisch gitaarwerk.
Het album wordt afgesloten door de statige piano/gitaarballad Long Story Short.

Met dit nieuwe album houdt Andrew Hawkey de 70’s singer-songwriter traditie op een prima wijze in stand.

Tracklist:
01. Dear Friend
02. Golden Heart (On A Rusty Chain)
03. Painter
04. Spirit
05. A Little More
06. The Believer
07. Jones On Me
08. You Knew
09. Stony Land
10. Long Story Short

Website: Andrew Hawkey