Ally Venable – Heart Of Fire
Format: CD – Vinyl / Label Ruf Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Ally Venable (7 april 1999) is een jonge singer-songwriter-gitariste uit Kilgore, Texas. Ze groeit op met zingen in de kerk en luistert naar de muziek van Texaanse musici zoals Stevie Ray Vaughan. In 2013, ze is dan pas 14, komt haar debuut EP Wise ‘Man’ uit.
Ondanks haar jeugdige leeftijd wint ze al meerdere prijzen waaronder vijf keer The East Texas Music Award. Volgens Texas roots-icoon Mike Zito is Ally Venable de toekomst van de blues en de cross-over muziek van de Amerikaanse rootsrock.

Deze maand verschijnt haar nieuwe (vierde) album. Dit album, ‘Heart Of Fire’, is afgelopen jaar opgenomen in de Bessie Blue Studios in Stantonville, Tennessee, met de beroemde producer Jim Gaines. Ally wil op dit nieuwe album een toon creëren van het overwinnen van worstelingen en van doorzetten. ‘Mijn visie is om een positieve boodschap van liefde te verspreiden. De wereld heeft dat nu nodig. Mijn doel voor dit album was om mensen een uitlaatklep te geven’.

Het album opent stevig rockend en met (wah wah) gitaarwerk met het titelnummer Heart Of Fire. Uitstekend zijn het gitaarwerk, de uitbundige zang en de lekker golvende keys in Played the Game. Hateful Blues is een cover van de Amerikaanse jazzpianist, zanger en orkestleider Perry Bradford. Het begin van het nummer brengt je terug naar de krakende platen uit de jaren ’20, maar na een kleine minuut explodeert het nummer in een stevige blues.

Road To Nowhere schreef Venable samen met Devon Allman, die hier een verschroeiende solo uit zijn gitaar tovert. Mooi is ook de duozang in het refrein. In de samen met bluesgitarist Lance Lopez geschreven stevige bluesballad Bring On the Pain is Ally’s held Kenny Wayne Shepherd te gast met zijn vlijmscherpe gitaarlicks.

Duidelijke invloeden van Led Zeppelin zijn er in Hard Change, ook weer samen geschreven met Lance Lopez en in Do It In Heels. Fameus gitaarwerk. Zeer stevig met wah wah gitaarlicks is Sad Situation. Bill Withers’ Use Me is funky met fraai drumwerk en uitbundige zang.

Het prijsnummer van het album is de bijna negen minuten lange instrumental Tribute To SRV. Een zeer gevarieerde gitaar ode aan een van de helden uit haar jeugd Stevie Ray Vaughan. Met de funky bluesrocker What Do You Want From Me wordt het album met een verschroeiende gitaarsolo in stijl afgesloten.        

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met Ally Venable is een openbaring. ‘Heart Of Fire’ is een album vol passie, met eerlijke, rauwe en stevige bluesrock. Mike Zito zou zo maar eens gelijk kunnen hebben.

Tracks:
01. Heart Of Fire
02. Played the Game
03. Hateful Blues
04. Road To Nowhere
05. Bring On the Pain
06. Hard Change
07. Do It In Heels
08. Sad situation
09. Use Me
10. Tribute To SRV
11. What Do You Want From Me

Line up:
Ally Venable – zang, lead gitaar, rhythm gitaar
Bobby Wallace – bas
Landon Moore – bas
Jana Misener – cello
Cody Dickinson – drums
Elijah Owing – drums
Patrick Fusco – keyboards
Rick Steff – keyboards (track 2)
Kenny Wayne Shepherd – lead gitaar (track 5)
Devon Allman – lead gitaar, backing vocals (track 4)

Website: Ally Venable