Recensie: Alice Cooper – Detroit Stories

 

Alice Cooper – Detroit Stories
Format: CD -LP – Digital / Label: EarMusic
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Als je het helemaal niet verwacht…..

Een virus legt de wereld plat. Concerten en festivals worden geschrapt. Artiesten blijven maar noodgedwongen thuis. Een industrie in brand! Wat een verassing dat te midden van al deze ellende ieders favoriete shock-rocker Alice Cooper plots zijn beste album maakt sinds…? Trash? Welcome To My Nightmare?

Het album is een ode aan Detroit in de jaren zestig. Een tijd waarin de stad een totaal eigen muzikale identiteit kende. Naast de bekende Motown hits was Detroit ook de thuishaven van rockers als de MC5 en de Alice Cooper Band. Harde, rauwe rock in plaats van de veelkleurige hippie klanken uit steden als San Francisco en New York. Dat producer Bob Ezrin die vroeger al met Alice samenwerkte is een veeg teken dat deze plaat behoorlijk anders in elkaar zit.

Lou Reed cover Rock & Roll opent deze lofzang over de Motor City. Totaal afwijkend hoe ooit de Velvet Underground het nummer bracht maar met vergelijkbare energie en liefde voor de muziek. Even een totaal andere gedachte maar je zou haast wensen dat Cooper een album had gemaakt met alleen maar werk van Lou Reed. Om die teksten vertolkt te horen door zijn rasperige stem! Een droom die waarschijnlijk toch niet zal uitkomen maar het idee is zeker interessant.

Waar de albums van Alice Cooper de afgelopen dertig jaar gedomineerd worden door een (soms wat geforceerd) heavy metal-horror sausje toont hij zich hier muzikaal meer divers. Er wordt bijvoorbeeld teruggegrepen op de blues rock achtergrond die de oorspronkelijke Alice Cooper band natuurlijk kende. Blijkt Alice toch meer een kind te zijn van de jaren zestig dan je eigenlijk dacht.   

 

Bij de ‘special edition’ zit ook een DVD met een live concert uit 2016. Volgens de pressrelease een geste aan de fans nu ze Cooper niet live kunnen zien. Misschien eerder een extra lokkertje om de fysieke release te kopen dan een cadeautje aan de fans, maar een onderhoudende registratie waarin alle hits nog een keer voorbij komen.

De kans dat we als fans dit jaar de ‘Detroit Stories Tournee’ zullen kunnen aanschouwen is natuurlijk  zeer klein, daarvoor is de situatie rondom Covid-19 nog te onzeker. Dat Alice Cooper ook deze lege ruimte in zijn agenda neemt om nog een nieuwe album op te nemen.  

Tracklist:
01. Rock & Roll
02. Go Man Go
03. Our Love Will Change The World
04. Social Debris
05. 1000$ High Heel Shoes
06. Hail Mary
07. Detroit City 2021
08. Drunk And In Love
09. Independence Dave
10. I Hate You
11. Wonderful World
12. Sister Anne
13. Hanging On By A Thread (Don’t Give Up)
14. Shut up And Rock
15. East Side Story

Website: Alice Cooper