Albert Cummings – Believe
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mascot Label Group / Provogue Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Albert Cummings is een zanger-gitarist uit Williamstown, Massachusetts, die op het punt van doorbreken staat. Tot een andere conclusie kan, en wil, ik niet komen na beluistering van zijn nieuwe, achtste, album.

Hij werd ontdekt door Chris Layton en Tommy Shannon van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble. Zij produceerden zijn debuutalbum ‘From The Heart’ uit 2001. In 2017 leverde het album ‘Live At The ’62 Centre’ Albert een Blues Music Award nominatie op in de categorie Blues Rock Albums.

Het nieuwe album van Albert is zo’n album waar alles op klopt. Qua muziek vind je hier een perfecte mix van bluesrock en soul. En daar past de zeer soulvolle stem van Albert perfect in thuis.

Het album is geproduceerd door Jim Gaines (o.a. Stevie Ray Vaughan en Santana) en werd opgenomen in de vermaarde Fame Studios. Albert werd op het album bijgestaan door Dave Smith (bas), Justin Holder (drums), Muscle Shoals legende Clayton Ivey (toetsen), Ken Waters (saxofoon), Brad Guin (trompet), Brad Kuhn (toetsen) en achtergrondzangeressen Kimberlie Helton en Trinecia Butler.

De cover van Sam & Dave’s “Hold On, I’m Comin’”, opent als Hold On het album en is gestoken in een luie funky uitvoering waarin de soulvolle passie van het origineel ingeruild is voor een meer bluesy geluid met schroeiend gitaarwerk van Albert.
Het geluid blijft in Do What Mama Says lui en broeierig. Dit nummer klinkt als een mix van Tony Joe White en Delbert McClinton terwijl er ook “Take Me To The River” invloeden op de loer liggen.
Red Rooster is een cover van de Willie Dixon klassieker “Little Red Rooster” en in Albert’s uitvoering is dit een rauwe langzaam pompend nummer met venijnig gitaarwerk van Albert.
Queen Of Mean is een opgewekte lichtvoetige soulrock swinger in de beste Delbert McClinton traditie met een onweerstaanbaar stuwend soulgeluid. In het refrein doet het nummer zelfs aan Aretha’s “Chain Of Fools” denken. Van Morrison’s Crazy Love krijgt hier een prachtige intieme uitvoering met sfeervol pianospel van Clayton Ivey.
Vervolgens is Get Out Of Here een broeierig stuwend soulblues nummer met hard snijdend gitaarwerk. My Babe, de Willie Dixon klassieker, klinkt lui, funky en uiterst ontspannen met een bijtende gitaarsolo.
In het onstpannen groovende It’s All Good zit een Creedence Clearwater Revival achtig geluid, met een lichte Southern Rock rand, waarin Albert’s zang voor de nodige soul zorgt. Na de lui pompende Stevie Ray Vaughan-achtige shuffle Going My Way volgt het rauw pompende Call Me Crazy met Albert, die zijn gitaar hard laat scheuren en kreunen.
Leon Russell’s Me And My Guitar is de vette funky afsluiter van het album.

Albert Cumming’s achtste album is nogmaals een bluesrock album waar alles aan klopt. Een aanrader dus!

Tracklist:
01. Hold On
02. Do What Mama Says
03. Red Rooster
04. Queen Of Mean
05. Crazy Love
06. Get Out Of Here
07. My Babe
08. It’s All Good
09. Going My Way
10. Call Me Crazy
11. Me And My Guitar

Website: Albert Cummings

Photo credit: Jennifer Mardus