Al Stone – Dark Country
Format: CD – Digital / Label: Cozmicmate Music Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Schijnbaar uit het niets duikt er vanuit Duitsland een wilde rock kat op. En wel in de persoon van zangeres Al Stone uit het plaatsje Giessen. In 2000 was zij de winnares van de Popstar 2000 competitie van HR3 Radio en nu levert zij een zeer indrukwekkend album af.

Zij wordt hierop begeleid door Basti Zipp (gitaar), Juan Modesto (bas), Juan Roos (drums) en Tino Lingenberg (orgel).

Qua muziek zit dit album ergens tussen de (blues) rock, soul en Americana in. Met als bonus de zeer krachtige rauwe strot van Al, die daardoor doet denken aan zangeressen als Beth Hart, Melissa Etheridge, Alannah Myles en zelfs aan onze eigen Anouk.

Die strot is gelijk te horen in Hole In The Ground, dat als een broeierig glijdende countryblues opent waar Al’s rauwe stem overheen buldert. Halverwege gaat het nummer over in zwaar beukende en schroeiende bluesrock. De band beukt in Let It Slide lekker verder in een Black Crowes-achtige stijl. In dit knallende nummer krijg je een goed voorbeeld van Al’s zang, die klinkt alsof ze een flinke laag schuurpapier over haar stembanden heeft gehaald.
Earthquakes is iets meer ingetogen, met een folky geluid. Hier toont Al aan dat zij ook het intiemere, deinende werk aan kan. Hidden Heart zit in hetzelfde muzikale straatje als een Melissa Etheridge. Al klinkt echter een stuk soulvoller en vertoont ook wat Anouk overeenkomsten.
Falling is een ingetogen, breekbare ballad met een toch krachtig geluid waarin Al al haar rauwe emoties kwijt kan. Het krachtige Halo heeft lichte Southern Rock randjes waarna Dark Country losjes voortrockt met Al’s zeer krachtige zang en broeierig, vlammend gitaarwerk.
Driftwood is een meeslepend donker nummer met een duister sfeertje, dat gevolgd wordt door de intiem deinende ballad We Are. Vervolgens is Burn een hoekig riffend funky bluesrocknummer, dat intens rockt met bijbehorend scheurend gitaarspel.
Why So Sad deint net zo lekker soulvol als “If You Don’t Know Me By Now” maar dan met veel rauwere bluesier zang en een splijtend harde gitaarsolo. In Love Me Twice wordt een lome J.J. Cale swing vermengd met ontzettend krachtige Beth Hart-achtige rock.
Na de stuwende akoestische Americana van Someday Or Never wordt het album zeer intiem, live, afgesloten door Outro (Dark Country).

Al Stone is een ontembare wilde rock kat, die je niet zonder handschoenen kunt benaderen, maar die je maar al te graag je oorschelpen in wilt laten komen. Een prima, rauw album!

Tracklist:
01. Hole In The Ground
02. Let It Slide
03. Earthquakes
04. Hidden Heart
05. Falling
06. Halo
07. Dark Country
08. Driftwood
09. We Are
10. Burn
11. Why So Sad
12. Love Me Twice
13. Someday Or Never
14. Outro (Dark Country)

Website: Al Stone