Ace Of Cups – Sign Your Dreams
Format: CD – LP / Label: High Moon Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van de Amerikaanse vrouwenband Ace Of Cups is een zeer bijzonder verhaal.

Deze psychedelische band was in de jaren tussen 1967 en 1972 een zeer populaire band op de diverse Amerikaanse podia. Zo stonden ze in de voorprogramma’s van o.a. the Band, Grateful Dead en Jimi Hendrix. Hendrix was een grote fan van Ace Of Cups.

Toch verscheen er nooit een plaat van de band. Het enige oude werk dat te vinden is tref je aan op de compilatie ‘It’s Bad For You But Buy It’ op het Big Beat label in 2003.

Ineens verscheen er in 2018 het album ‘Ace Of Cups’, dat dus als een soort verlaat debuut gezien mag worden.

En nu is er de opvolger ‘Sign Your Dreams’, een album waarop Mary Gannon (bas), Marla Hunt (orgel, piano), Denise Kaufman (zang, gitaar, harmonica, bas), Mary Ellen Simpson (sologitaar) en Diane Vitalich (drums) klinken alsof ze nooit weggeweest zijn.

De dames zijn inmiddels de 70 gepasseerd maar klinken nog steeds fris en krachtig.

Ze worden op het album bijgestaan door een aantal kopstukken uit de 60’s zoals Jackson Browne, Jack Casady (Jefferson Airplane, Hot Tuna), David Freiberg (Quicksilver Messenger Service, Jefferson Starship), Bob Weir (Grateful Dead), Sheila E. En vredesactivist Wavy Gravy.

Het album opent met het stuwende en bluesy Dressed In Black waarin de snijdende slidegitaar van Steve Kinock een belangrijke rol speelt. Dan treedt Sheila E. En haar percussiefamilie aan voor Jai Ma. Een sprankelend Afronummer met fabuleus basspel van Bakithi Kumalo, bekend van zijn spel op Paul Simon’s ‘Graceland’.
Put A Woman In Charge is een cover van het Keb’ Mo’ nummer en wordt gezongen door Dallis Craft, een sessiezangeres uit San Francisco. Een behoorlijk rauwe rocker met prima koortjes.
Door de huilende harmonica van Denise Kaufman hangt er een Neil Young-achtig sfeertje in Sister Ruth, een intieme ballad met engelachtige koortjes en Jack Casady op de bas. Wavy Gravy zingt Basic Human Needs, een psychedelisch nummer met een behoorlijke Afrikaanse invloed door de koortjes.
Dan is het tijd voor Randy Newman-achtige ragtime in I’m On Your Side, dat opgesierd wordt door de tuba van Dan Shea en de klarinet van Sheldon Brown. Door het sprankelende gitaargeluid duikt er in het Bangles-achtige Gemini ook een Byrds geluid op. Het Bangles geluid is ook aanwezig in het energiek stuwende Boy, What’ll You Do,  waarin Denise Kaufman een razende bluesharmonica partij aflevert. Ook het lome Waller Street Blues klinkt lekker bluesy.
Mary Simpson zingt Lucky Stars, een opgewekte deiner waarop ze haar gitaar op een sfeervolle, haast Mark Knopfler-achtige wijze bespeelt.

In het slotnummer Slowest River/Made For Love treden Jackson Browne, Bob Weir en David Freiberg vocaal aan. Het eerste gedeelte van de song is een pianoballad met Jackson Browne in de hoofdrol en in het tweede gedeelte slaat Denise Kaufman aan het rappen.

Het komt maar zelden voor dat artiesten uit de 60’s nog steeds overtuigend klinken. Ace Of Cups is dus het bewijs dat een band uit die periode nog steeds belangwekkend kan zijn en ook nog eens fris en krachtig kan klinken. Een zeer prettig album!

Tracklist:
01. Dressed In Black
02. Jai Ma
03. Put A Woman In Charge
04. Sister Ruth
05. Basic Human Needs
06. I’m On Your Side
07. Gemini
08. Boy, What’ll You Do Then
09. Little White Lies
10. Waller Street Blues
11. Lucky Stars
12. Slowest River/Made For Lovelace

Website: Ace Of Cups