Ace Frehley – Origins Vol. 2
Format: CD – LP – Digital / Label: eOne Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Ace Frehleyzal voor altijd verbonden zijn aan de band KISS. Hij verliet de band in 1987 om aan een solocarrière te werken, die begon met het album ‘Frehley’s Comet’.

In 1996 keerde hij weer (even) terug bij KISS om een jaar later door overmatig drank- en drugsgebruik de zak te krijgen.

Ace is nu helemaal clean en heeft net de opvolger van het ‘Origins Vol. 1’ album uit 2016 uitgebracht. En ook dit album staat weer vol met allemaal covers van Classic Rock nummers.

Het is en blijft natuurlijk altijd link om zo’n album uit te brengen. Je moet wel van zeer goede huize komen om met zo’n album weg te komen.

Maar het is Ace gelukt! Mede door zijn uitstekende gitaarspel! Vocaal hoef je van Ace geen wonderen te verwachten. Hij is nu eenmaal geen Robert Plant, Ian Gillan of Jack Bruce. Toch staat zijn zang in geen enkele cover in de weg. En gastoptredens van Robin Zander en Lita Ford helpen natuurlijk ook.

Daarnaast helpen zwaargewichten als Bruce Kulick (gitaar), John 5 (gitaar), Jeremy Asbrock (gitaar), Rob Sabino (orgel), Philip Shouse (bas), Ryan Spencer Crook (zang, gitaar), Matt Starr (drums), Paul Simmons (gitaar) en Alex Salzman (gitaar) om dit album naar een hoger niveau te tillen.

De meeste covers worden zeer overtuigend uitgevoerd zoals Good Times, Bad Times (van Led Zeppelin), een liefdevolle harde cover met een spetterende gitaarsolo van Ace.
Never In My Life is een minder bekend nummer van Mountain en is een log 70’s hardrocknummer, dat lekker rauw rifft. In de cover van Deep Purple’s Space Truckin’ mag uiteraard een zwiepend orgel niet ontbreken (Rob Sabino). Robin Zander schiet vocaal te hulp in de cover van Humble Pie’s 30 Days In The Hole en zorgt voor een zeer overtuigende uitvoering.
Kicks is een nummer van de Amerikaanse Paul Revere & the Raiders en klinkt hier als een heavy garagerocker hetgeen ook geldt voor de opgepepte versie van We Gotta Get Out Of This Place van the Animals.
Niet alle covers zijn even overtuigend. Zo is de cover van I’m Down van The Beatles veel minder uitzinnig dan het origineel, ondanks de razende gitaar van Ace.
Ook Jumpin’ Jack Flash van de Stones is ietwat overbodig ondanks de felle zang van Lita Ford. Lola van The Kinks is door de matige zang van Ace totaal overbodig.
Als bonustrack covert Ace het KISS nummer She, dat een lome funky rauwe rocker is met prima snijdend gitaarwerk van Ace.

Deel twee van de “Origins” serie is een aangenaam album geworden.

Hopelijk wordt het volgende album van Ace Frehley weer een album met eigen nummers want daar ben ik ook wel weer benieuwd naar!

Tracklist:
01. Good Times, Bad Times
02. Never In My Life
03. Space Truckin’
04. I’m Down
05. Jumpin’ Jack Flash
06. Politician
07. Lola
08. 30 Days In The Hole
09. Manic Depression
10. Kicks
11. We Gotta Get Out Of This Place
12. She (bonustrack)

Website: Ace Frehley