Angelique van Os is freelance muziek- en reisjournalist. Ze werkt al jaren voor diverse muziekbladen zoals Jazzism en voorheen OOR, Musicmaker, Soundz, Pianist, Luister, Heaven, Klankwijzer en Forte. Ze runt haar eigen reiswebsite Pureofftheroad.com en schrijft voor titels als Lonely Planet en Krant van de Aarde. Tevens heeft ze als muziekprogrammeur diverse festivals vormgegeven en is ze zelf muzikant in de band Aphranova. meer info: angeliquevanos.nl

Regelmatig komt hier de tiplijst van Angelique:

1. GoGo Penguin – GoGo Penguin
Het Britse jazzpowertrio GoGo Penguin is terug met hun derde gelijknamige album. Ze zijn inmiddels zo groot dat ze getekend zijn bij het Blue Note label. Een band die altijd tot de verbeelding spreekt. Hypnotiserend, uitdagend met lyrische melodieën en sterk ritmisch spel.
 
2. Celeste – Stop this Flame
Je kunt nu al niet om haar heen: Celeste heeft nog geen album uit, maar de internationale muziekindustrie heeft haar op het netvlies sinds de benoeming van BBC’s The Sound of 2020, begin dit jaar. De zangeres met de hese sound en powerstem heeft een ep en een aantal losse tracks uit, zoals het dance-achtige Stop this Flame. Het album is wegens Corona uitgesteld, maar komt eraan.

 

3. Kandace Springs – The Women Who Raised Me 
De Amerikaanse zangeres Kandace Springs eert op het legendarische Blue Note label iconen als Billie Holiday, Bonnie Raitt, Ella Fitzgerald, Lauryn Hill, Dusty Springfield en Sade. Met laatstgenoemde schreef ze het eigen nummer Pearl. Ook zijn er een groot aantal gasten, zoals David Sanborn (s), Chris Potter (s), Avishai Cohen (trp) en een duet met haar grootste invloed: Norah Jones. Geen origineel album, wel heerlijk om layback naar de fluwelen jazzysoul stem  van Springs te luisteren.
 
4. Yuri Honing – Bluebeard
Het lijkt een drieluik: na Desire (2015) en Goldbrun (2017) komt Yuri Honing met zijn akoestische kwartet nu met Bluebeard. Een trilogie waarbij sereniteit, ruimte en verstilling een rode draad vormen. Een duister Frans sprookje over de allesvernietigende Blauwbaard. Ondanks het gevoelige, beladen thema klinkt Bluebeard niet zwaarmoedig of duister wel kruipt de muziek onder je huid en laat je niet meer los.

 

5. Minco Eggersman – Unifony II
De Nederlandse producer en multi-instrumentalist Minco Eggersman werkt al een paar jaar aan een speciaal samenwerkingsproject: Unifony. Na een mooi album met Theodoor Borger, de Noorse trompettist Mathias Eick en Marcus Forsgren (Lionheart Brothers) is nu de gelijknamige opvolger in aantocht. Dit keer met Aaron Parks (p) en de IJslandse Oskar Gudjonsson (s). De eerste drie tracks zijn te beluisteren op Spotify. Minimalisme in optima forma.