Rockcolumn: Steve Perry – Heartbroken Promises

 

Steve Perry - Photo Clayton CallRedferns
Photo: Clayton CallRedferns

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’
Tekst: Tom Wouters

Steve Perry – Heartbroken Promises

Zijn stem leek uit het niets te komen en het veranderde zijn band van een nogal onbeduidend progrock bandje in een van de meest populaire rockbands van de jaren 70 en 80 in de US. Zanger Steve Perry vormde de sound van Journey drastisch om naar een meer ‘song oriented’ stijl, overigens niet tot ieders tevredenheid in de band. Maar het succes van zijn eerste album met de band, ‘Infinity’, met onder meer de eerste en lang nagejaagde hit Wheel In The Sky en de engelachtige ballad Lights, gaven hem gelijk.

In de tien jaar bij Journey (van 1977 tot 1987) was Steve Perry het meest invloedrijke lid van de band; hij schreef de hitnummers en zong ze met zijn hoge stem naar de top van de hitlijsten. Uiteindelijk, na tien jaar keihard werken aan de sound en het succes van de band, maakten jaloezie en ‘bad vibes’ een einde aan het succesverhaal van Journey en Steve Perry. De dood van zijn geliefde moeder tijdens de opnamen van het laatste album van de band, had de kloof tussen Perry en de rest van de band nog vergroot. Uitgeput door het constante touren, schrijven en opnemen verliet Steve Perry gedesillusioneerd de band.

Een reünie van de band in 1996 kwam duidelijk onder een slecht gesternte tot stand. Door fysieke problemen kon Perry niet live optreden. Managers, advocaten en agenten hadden de band overgenomen. Hij had het plezier in muziek maken totaal verloren en besloot de muziekbusiness rigoureus de rug toe te keren. Hij sloot zich op in zijn huis en leefde daar als een kluizenaar.

De ontmoeting met psychologe Kellie Nash in 2011 werd een keerpunt in het leven van Steve Perry. Ze werden verliefd en praatten veel over de angsten en desillusies die Perry in zijn persoonlijke en professionele leven achtervolgden. Tijdens die gesprekken had Kellie Nash er bij hem op aangedrongen niet terug te vallen in het kluizenaarsleven dat hij leidde voor hun ontmoeting, nadat hij haar zou verliezen. En dat zou onherroepelijk gebeuren, want Kellie Nash leed aan borstkanker en stierf korte tijd later in 2012.

Hoewel volledig ‘heartbroken’, deed Steve Perry wat hij zijn lief beloofd had. Het kostte hem een ​​paar jaar, maar toen kwam de liefde voor de muziek langzaam terug. Steve Perry maakte in 2018 een geweldige comeback met het album ‘Traces’. En hoewel critici en publiek verheugd waren zijn prachtige stem weer te horen, zat het eindresultaat Perry niet helemaal lekker. Het album refereerde teveel aan het enigszins bombastische en overgeproduceerde, 80-er jaren geluid van Journey. Dus besloot hij terug te gaan naar de studio en een aantal van de beste nummers van Traces opnieuw op te nemen. In 2020 bracht Steve Perry een akoestische, uitgeklede versie van ‘Traces’ uit, getiteld ‘Traces (Alternate Versions & Sketches)’.

Het album bevat akoestische versies van de nummers die hij oorspronkelijk opnam in 2018, met een grotere nadruk op de songs en op zijn vocalen. We horen Steve Perry zingen als nooit tevoren. Met zijn adembenemend fraaie, engelachtige stem zingt hij over de liefde en de pijn die hij in zijn leven ervaarde.   

Lees hier de recensie: Steve Perry – Traces – Alternate Versions & Sketches