Review: Yes – Mirror To The Sky

 

Yes - Mirror To The Sky

Yes – Mirror To The Sky
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Op het wereldwijde web is er al een tijdje een discussie gaande of dit gezelschap zich nog wel Yes zou mogen/willen noemen. Op dit nieuwe album is Steve Howe (gitarist, componist, producer) de enige die de hoogtijdagen van de band meemaakte. Hij wordt bijgestaan door zanger/gitarist Jon Davison, bassist/zanger Billy Sherwood, toetsenist Geoff Downes en verse aanwinst Jay Schellen die als voltijds lid is aangeschoven ter vervanging van de in 2022 overleden Alan White.

Toch zouden deze geluiden moeten verstommen bij beluistering van ‘Mirror To The Sky’, want het ruim een uur klokkende album klinkt als een klok. Voorloper ‘The Quest’ was niet slecht, maar ‘MTTS’ is beter.

Overeenkomst met de voorloper is dat het pakketje twee schijfjes bevat, overigens onnodig want één schijfje zou ook voldoen. Verschil met ‘The Quest’ is de lengte van de nummers: drie keer boven de acht minuten plus een heuse epic van bijna 14 minuten.

Het openingstrio van dit 23e studiowerkstuk is vintage Yes met als uitschieter het als single uitgebrachte All Connected, een prachtige compositie van Howe, Davison en Sherwood. Daarbij afgezet is Living Out Their Dream wat simpel uitgevallen, daarna is het pas echt genieten met het titelstuk dat volgepropt zit met sfeer- en tempowisselingen, orkestrale gedeelten die lijken op filmsoundtracks en de inzet van zowel akoestische als elektrische gitaren, het absolute pronkstuk van deze plaat.

Jon Davison schreef de lieflijke ballad Circles Of Time en dan zijn we aanbeland bij het tweede schijfje, waarvan de drie songs uit de koker van Steve Howe komen. Howe en Davison delen de vocalen op het alleraardigste Unknown Place, One Second Is Enough en Magic Potion zijn wat aan de luchtige kant en behoren niet tot Howe’s beste composities.

Waar Yes in vroegere tijden nog wel eens stevig wist te infiltreren in de albumlijsten, is dat nu lastiger: alleen Schotland (nr.6) en Zwitserland (nr.9) gunden de band een top 10-notering, in Engeland was nr. 30 en in Nederland nr. 84 de hoogste notering.

Niet terecht, ‘Mirror To The Sky’, gestoken in een fraaie Roger Dean-hoes, is een knappe plaat van deze oudgedienden !

Tracks:
Cd 1
01. Cut From The Stars
02. All Connected
03. Luminosity
04. Living Out Their Dream
05. Mirror To The Sky
06. Circles Of Time

Cd 2
01. Unknown Place
02. One Second Is Enough
03. Magic Potion

Website: https://www.yesworld.com/