Recensie: Yes – The Quest

 

Yes-The-Quest

Yes – The Quest
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

Te Bestellen bij o.a. Bol.com

We krijgen ruim een uur aan vers materiaal voorgeschoteld

Sinds 2015 bestaat Yes uit Steve Howe (gitaar, zang), Alan White (drums, zang), Geoff Downes (toetsen), Jon Davison (leadzang, gitaar) en Billy Sherwood (bas, zang). Ruim twee jaar geleden startte het kwintet met de voorbereidingen voor dit album, het eerste zonder bassist van het eerste uur Chris Squire.

We krijgen ruim een uur aan vers materiaal voorgeschoteld en zoals gebruikelijk is de plaat gestoken in een prachtige Roger Dean-hoes. Met uitzondering van Alan White schreven alle leden van de progdinosaurus mee aan de liedjes en die composities leveren aangenaam luistervoer op.

Met fraaie melodielijnen (Dare To Know, het ruim acht minuten klokkende  Leave Well Alone, het mooie akoestische Future Memories, Music To My Ears), orkestrale interventies (opnieuw Dare To Know, Minus The Man) en er wordt zelfs geknipoogd naar radio-airplay middels het luchtige Sister Sleeping Soul, dat verluchtigd wordt door een licht Spaans/Grieks sfeertje.

Ook het aan The Beatles refererende Mystery Tour kan zo de ether in. Maar het album biedt ook werkjes die in vroeger tijden de eindselectie nooit zouden hebben gehaald zoals het door Howe geschreven en gezongen Damaged World.

Maar na alle plussen en minnen op de weegschaal te hebben gewogen, moet de eindconclusie toch luiden – niet echt verwonderlijk – dat ‘The Quest’ niet kan concurreren met het iconische jaren ’70-werk; desondanks slaan de veteranen in de hedendaagse progrocktijden geen slecht figuur met deze plaat.

Volgend jaar gaat dit gezelschap weer de hort op met de zogenaamde “Album Series Tour”, waarin dit keer het album ‘Relayer’ uit 1974 integraal zal worden uitgevoerd. Ook Nederland wordt aangedaan.

Concerten:
9 juni 2022 Tivoli/Vredenburg – Utrecht
11 juni 2022 Het Depot – Leuven

Het album wordt geleverd in:
Deluxe Glow in the dark 2LP + 2CD + Blu-ray box-set met een slipmat, emaille pin-badge, 36-pagina gebonden boekje, poster & certificaat van echtheid, allemaal verpakt in een stevige lift-off box. De blu-ray bevat een 5.1 surround sound-mix, evenals hi-res instrumentale versies van alle nummers van het album. Ook verkrijgbaar als gelimiteerd 2CD+Blu-ray artbook, 2CD Digipak, Gatefold 2LP+2CD.

Tracklist:
01. The Ice Bridge
02. Dare To Know
03. Minus The Man
04. Leave Well Alone
05. The Western Edge
06. Future Memories
07. Music To My Ears
08. A Living Island
09. Sister Sleeping Soul
10. Mystery Tour
11. Damaged World

Website: http://www.yesworld.com/