Review: Wouter Planteijdt – Bullhorn II

 

Wouter Planteijdt - Bullhorn II

Wouter Planteijdt – Bullhorn II
Format: CD – Digital / Label: ZIP Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Sjako!, Adrian Borland & the Citizens, Corrie en de Grote Brokken, ‘t Oorlogspad, The Blue Man Can, Sjardin’s Terrible Surprise, Door Mekaar en het Pandorra Ensemble. Slechts een greep uit de bands waar gitarist-zanger Wouter Planteijdt lid van was. Deze lijst geeft direct de veelzijdigheid van deze muzikant aan.

Hij switcht namelijk moeiteloos van bluesy nummers naar Americana en van funky stuff naar swampblues.

Zijn nieuwe album is de opvolger van zijn ‘Bullhorn’ album uit 2019 en naast zijn vaste begeleiders Mischa Porte (drums) en Gerco Aerts (contrabas) doet er een waslijst aan gastmuzikanten mee, zoals J.B. Meijers (pedalsteel, dobro, banjo), Kim Snelten (harmonica) en Monique Klemann (backing vocals).

De sfeer op Wouter’s nieuwe album is veelal broeierig en intiem. Neem bijvoorbeeld het broeierig groovende Electricity & Drums. Een Americana nummer met een bluesy ondertoon waarin vooral de vette distortion contrabas van Mischa Porte opvalt naast de funky pompende blazers Jan Kooper (saxofoon, fluit) en Bert Boeren (trombone).

Whistling In The Dark is een loom zwevend nummer met de warm huilende pedalsteel van J.B. Meijers en de warm groovende ritmesectie.

Vervolgens gaat Wouter in Baby It’s You op de losjes swingende bluegrass toer. De blues komt ook een aantal keren voorbij. History is een lui schuifelend bluesy nummer met Wouter’s priemende gitaar en de kermende harmonica van Kim Snelten.

Nightly Racketeers combineert een jazzy loomheid met prikkende blues elementen via Wouter’s gitaar. Ook de cover van Bob Dylan’s Love Sick is bluesy. Traag schuifelend met galmend gitaarwerk en de warme bas van Gerco Aerts.

Great Zeal gaat meer de swampblues kant op in een hoekig bonkend nummer met de zinderende harmonica van Kim Snelten. Nog meer blues. Dit keer in het sfeervol galmende Waltz For The Lonely.
Lucinda Williams’ I Lost It is in een intiem zwierende versie gegoten waarin Wouter zijn gitaar warm laat twangen.

Ik hoef (hopelijk) niemand meer te overtuigen van de kwaliteiten van Wouter Planteijdt. Schaf dit album aan en je haalt een Americana album in huis van een zeer hoog niveau!

Tracks:
01. Electricity & Drums
02. Whistling In The Dark
03. Baby It’s You
04. History
05. The Long Breath
06. I Lost It
07. Because I Can
08. Nightly Racketeers
09. Out Of Touch
10. Love Sick
11. Great Zeal
12. Waltz For The Weary
13. At Least The Opposite

Website: https://planteijdt.nl/