Review: Will Hoge – Wings On My Shoes

 

Will Hoge – Wings On My Shoes

Will Hoge – Wings On My Shoes
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Roelof Passies

Daar is  ie dan weer, na een korte stilte is Will Hoge helemaal terug met een volledig nieuw album. In 2020 nog met een “tussendoor album ‘Tiny Little Movies‘, nu zijn 8e solo album ‘Wings On My Shoes’. Will is afkomstig uit Franklin, Tennessee in de buurt van Nashville. Deze plek komt steeds terug in zijn muziek.

Doorgebroken met de Eli Young Band, als co-writer van het nummer Even When It Breaks Your Heart, waamee Will een Grammy Nominations in de wacht sleepte als beste country nummer. Met als gevolg optredens in The Late Night Show van Dave Letterman en The Grand Old Ophry in Nashville. Een grote carrière lag in het verschiet, maar het liep allemaal anders. Na een tijd in Los Angeles te hebben vertoefd ging het mis. Een heftig scooter ongeluk hield hem een jaar in revalidatie. Gelukkig is hij helemaal hersteld. Daarna kwamen er andere problemen. Hij wilde niet meer samenwerken met grote platenmaatschappijen, kreeg problemen in relationele sfeer en ging in zijn eentje verder. Na een tijd solo te hebben opgetreden maakte hij de afgelopen jaren fantastische albums. Denk aan ‘Small Town Dreams’ en ‘Anchors’, beide fantastische albums, en dan nu ‘Wings On My Shoes’.

Tien songs met een grote variatie aan muziekstijlen.  Altijd een mix van pure Americana en rock. Zo is ook dit album niet verrassend wat dat aangaat; wel een hoge kwaliteit. Opening is een vrolijk nummer over de muziek die je  op de achterbank van een Cadillac zou kunnen componeren. En niet zomaar een Cadillac, nee van de onlangs overleden legende John Prine’s Cadillac.

Zo rollen we door naar het tweede nummer: It’s Just You, in het zelfde tempo maar de ondertoon is minder fraai, omdat zijn vriendin alle platen van de Beatles, Stones en de Band heeft verkocht. Maar dat is niet erg, want als het erom gaat wat hij niet zou kunnen missen zou het It’s Just You zijn.

Dan gaan we traditie getrouw over naar een wat rustiger Will Hoge, Americana pur sang. Mooie melodie lijnen, rustig opgebouwd, mooie krachtige rauwe stem; Little Queenie. Het nummer gaat niet over Queen Elizabeth maar over zijn grootmoeder die na jaren van eenzaamheid bij zijn kinderen gaat inwonen.

You Are The Place is een mooi vervolg net als The Last One To Go. Een fantastisch nummer, emotioneel ook, met prachtige strijkers. Voor mij het hoogtepunt van dit album. Om daarna helemaal los te gaan in het rock nummer All I Can Take. Gierende gitaren, stampende drums en bas. Het contrast kan haast niet groter.

En dan zou je denken hij heeft nu wel alle genres voorbij laten komen. Maar nee; in het nummer Birmingham zoekt Will de blues op om aan het eind van het album met het nummer Whose God Is This? in de stijl van Johnn Prine in echte country stijl te eindigen.

Al met al kun je stellen dat Will Hoge het wederom is gelukt om een hoog kwalitatief album af te leveren met veel variatie en dynamiek. Maar weinig verrassend, maar is dat erg? Ik vind van niet.

Tracks:
01. John Prine’s Cadillac
02. It’s Just You
03. Little Queenie
04. You Are the Place
05. The Last One to Go
06. All I Can Take
07. Ain’t How It Used to Be
08. Birmingham
09. Dead Man’s Hands
10. Whose God is This?

Website: https://www.willhoge.com/