Will Hoge – Tiny Little Movies
Format: CD – LP – Digital / Label: Edlo – Thirty Tigers
Release: 2020

Tekst: Roelof Passies

Alweer een nieuw album van Will Hoge. Hij is niet zo bekend hier, elders wel. Afkomstig uit Franklin, Tennessee in de buurt van Nashville. Deze plek komt steeds terug in zijn muziek. Will is een fantastische muzikant, wordt wel eens vergeleken met Bruce Springsteen en John Mellencamp en dan kun je wel stellen dat je iets in je mars hebt.

Doorgebroken met de Eli Young Band, als co-writer van het nummer Even When It Breaks Your Heart, een succesvol nummer met als gevolg optredens in The Late Night Show van Dave Letterman en The Grand Old Ophry in Nashville. Een grote carrière lag in het verschiet, maar het liep allemaal anders. Na een tijd in Los Angeles te hebben vertoefd ging het mis. Een heftig scooter ongeluk hield hem een jaar in revalidatie. Gelukkig is hij helemaal hersteld. Daarna kwamen er andere problemen. Hij wilde niet meer samenwerken met grote platenmaatschappijen, kreeg problemen in relationele sfeer en ging in zijn eentje verder. Na een tijd solo te hebben opgetreden maakte hij de afgelopen jaren fantastische albums. Denk aan ‘Small Town Dreams’ en ‘Anchors’, beide fantastische albums, en dan nu ‘Tiny Litte Movies’.

Elf songs met rauwe verhalen en nog mooiere rauwe stem. Vanaf het begin van het album startend met stevige rockers zoals Midway Hotel, The Overthow en Maybe This Is Oke. Vooral het laatste nummer heeft veel dynamiek met heerlijke scheurende gitaren.
En als de elektrische gitaren worden vervangen door akoestische dan komt zijn prachtige soulvolle stem van Will heel goed tot zijn recht. Zo’n nummer is Even The River Runs Out Of This Town. Dit neemt hij nog even mee in de  volgende nummers My Worst en Thats How You Lose Her. Toch kan hij het niet laten om steeds het tempo op te voeren.
Volledig los gaat hij in het nummer Con Man Blues. Wat een power, wat een rauwe stem en wat een rauwe gitaren, fantastisch. En als die rook is opgetrokken dan hoor je een Will Hoge zoals ik hem het liefst hoor.

Nummers als Is This All That You Wanted Me For en The likes Of You zijn voor mij de hoogtepunten van dit album. Dit album is een mooie mix tussen stevige rock nummers en fraaie ballades. Daarmee sluit hij dit prachtige album dan ook af met nogmaals een gitaarrock nummer The Curse en de ballad All The Pretty Horses.

Al met al kun je stellen dat Will Hoge het wederom is gelukt om een hoog kwalitatief album af te leveren met veel variatie en dynamiek. Laten we hopen dat we hem in de komende jaren nog eens live kunnen aanschouwen, want het is live een fenomeen.

Tracks:
01. Midway Motel
02. The Overthrow
03. Maybe Is This Ok
04. Even The River Runs Out Of This Town
05. My Worst
06. That’s How You Lose Her
07. Con Man Blues
08. Is This All That You Wanted Me For?
09. The Likes Of You
10. The Curse
11. All The Pretty Horses

Website: Will Hoge