Review: Val Starr & The Blues Rocket – Healing Kind Of Blues

 

Val Starr & The Blues Rocket - Healing Kind Of Blues

Val Starr & The Blues Rocket – Healing Kind Of Blues
Format: CD – Digital / Label: Sandwich Factory Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Val Starr en haar Blues Rocket zijn met dit nieuwe album toe aan hun zesde album. De opvolger van het album ‘Lighter Side Of The Blues’ uit 2020. En de titel van dat voorlaatste album dekt de muzikale lading perfect.

Verwacht bij Val en haar mannen geen harde vlammende bluesrock. Nee, Val houdt het liever intiem en gemoedelijk. Qua stijl en stemgeluid is Val vergelijkbaar met het werk van bijvoorbeeld Maria Muldaur en Tracy Nelson.

Ze beschikt over een prima band, The Blues Rocket, die bestaat uit John Ellis (bas, slidegitaar), Paul Farman (drums), Tim Brisson (sologitaar) en Frankie Munz (harmonica).

Het zijn vooral gitarist Tim Brisson en harmonica speler Frankie Munz die opvallen op dit album. Zo laat Tim Brisson zijn gitaar hard priemen in de opener Ridin’ That Memphis High, een gemoedelijk deinende blues met de kermende harmonica van Frankie Munz en de galmende zang van Val. Die galmende zang gaat eerlijk gezegd op een gegeven moment ietwat irriteren.

All About The Shuffe is een, je raadt het al, shuffle waarin Creedence Clearwater Revival elementen worden afgewisseld met de vurige sologitaar en broeierige harmonica. Ook in de intiem deinende slowblues Slow Blues Grinder laat Tim Brisson zijn gitaar vurig vlammen.

Er staat een aantal nummers op het album, dat gevaarlijk dicht tegen de Adult Orientated Rock aanleunt. Zo klinkt het jazzy- en latin-achtige Healing Kind Of Blues behoorlijk nachtclub-achtig en is If You Ever Change Your Mind een nummer, dat tegen de country aanschuurt met overigens wel lekker soepel swingend pianspel van Debra Power.

We’re Not Getting Older wordt verpest door het goedkope synthesizer geluid en Blues Family heeft niets met de blues te maken maar veel meer met calypso.

Gelukkig gooit Val haar haren een paar keer lekker los. Zoals in het vurige funky groovende Outside Looking In waarin Tim Brisson de show wederom steelt met zijn vlammende gitaar.
Ook de afsluiter Get Over It is een goed voorbeeld van een wat “wildere” Val in een Dave Edmunds/Nick Lowe-achtige rocker.

Hopelijk gooit Val Starr haar haren op een volgend album eens wat vaker los. Daarmee voorkomt ze dat ze wat afdwaalt naar de gezapige Adult Orientated (bluesy) Rock.

Tracks:
01. Ridin’ That Memphis High
02. All About The Shuffle
03. Slow Blues grinder
04. Healing Kind Of Blues
05. If You Ever Change Your Mind
06. Age Is Just A Number
07. Pretty Girl Blues
08. Don’t Love ‘Em
09. Outside Looking In
10. We’re Not Getting Older
11. Blues Family
12. Get Over It

Website: https://www.valstarrandthebluesrocket.com/