Review: Too Slim And The Taildraggers – Brace Yourself!

 

Too Slim And The Taildraggers - Brace Yourself

Too Slim And The Taildraggers – Brace Yourself!
Format: CD / Label: VizzTone Label Group
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

“Ladies & Gentlemen…Brace Yourself!
It’s Too Slim and the Taildraggers”

Er zijn van die concertzalen, indoor of outdoor, waarvan je aan de setting al kunt zien dat je daar naar toe wilt. Denk aan The Royal Albert Hall, Waldbuhne of de Roma om maar wat voorbeelden te noemen die goed te doen zijn vanuit Nederland. Zo’n locatie die absoluut niet misstaat in het voorgaande rijtje (maar wat minder goed bereikbaar) is toch wel Ohme Gardens in Wenatchee, Washington.

De historische tuinen, met uitzicht op de  besneeuwde toppen van de Cascade Mountains en de Columbia River in het dal, werden in 1929 aangekocht door Herman Ohme en samen met zijn vrouw onderhouden tot aan zijn dood in 1971 waarna zijn zoon het werk van hem overnam. Sinds 1991 is het handen van verschillende overheidsdiensten en worden er nog wel eens concerten gegeven.

Zo ook in 2018, toen Too Slim and the Taildraggers met hun nieuwe album ‘High Desert Heat’ onder hun arm het podium van de adembenemende locatie betraden.

Met ‘Brace Yourself!’  worden we getrakteerd op het tweede live album van de heren in een kleine 8 maanden tijd, het uitstekende ‘Live at the Domino Room,Oregon 2003 werd hier al eerder beschreven. Deze plaat laat Too Slim dus horen met nog eens 15 jaar extra ervaring en weer eens een andere bezetting van The Taildraggers achter zich.

De bewijsdrang van de heren knalt door de speakers en tegen de achtergrond van bergen en de ondergaande zon, gaat het trio regelmatig lekker los in uitgesponnen bluesrock.

Vanaf Mississippi Moon, dat een heerlijke uitvoering krijgt is het duidelijk dat ook deze line-up een geoliede machine is waarin Too Slim de ruimte krijgt om zijn “smerige” gitaargeluid over de aanwezigen in het publiek uit te storten. De ritme tandem van Jeff Fowlkes op de drums en Zach Kasik op de bas werkt zich moeiteloos door de avond en weet telkens een dikke groove als fundament te leggen. De baslijnen dansen en de drumslagen zijn raak.

Het album is geproduceerd door Too Slim and the Taildraggers zelf in samenwerking met Nancy Langford, het mixen en masteren is door Zach Kasik gedaan in de Wild Feather Recording studio, Nashville TN.

Het enige wat enigszins de wenkbrauwen laat fronsen is het feit dat er op deze release geen nummer te vinden is van het album dat dit jaar in het spotlicht stond.

Desalniettemin is ‘Brace Yourself!’ andermaal een heerlijk live album met meerdere sterke staaltjes bluesrock…Het blijft jammer dat The Ohme Gardens niet om de hoek liggen.

Tracks:
01. Mississippi Moon
02. Fortune Teller
03. Cowboy Boot
04. Devil In A Doublewide
05. Givers And Takers
06. Free Your Mind
07. When Whiskey Was My Friend
08. Letter
09. My Body
10. Twisted Rails
11. Good Guys Win

Tim “Too Slim” Langford – Guitar & Vocals
Jeff “Shakey” Fowlkes – Drums & Vocals
Zach Kasik – Bass guitar & Vocals

Website: https://www.tooslim.net/