Review: The Weight Band – Live In Japan

 

The Weight Band - Live In Japan

The Weight Band – Live In Japan
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Vivid Sound
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Komt er op de valreep van 2022 nog een geweldig live-album uit. The Weight Band, de band die de erfenis van The Band en Levon Helms Midnight Ramble Woodstock-sound levend houdt, was op 31 augustus 2019 in Tokyo voor een zeer geïnspireerd optreden, waarvan wij nu middels dit album kunnen meegenieten.

The Weight Band is veel meer dan een tribute band, die de songs van The Band naspeelt. Dat hebben ze op de twee eerdere albums, die ze uitbrachten (‘World Gone Mad’ en ‘Shines Like Gold’) al bewezen. De sound van The Weight Band wordt, net als bij The Band, gekenmerkt door het unieke samenspel van orgel en piano (Brian Mitchell en Matt Zeiner) en de fraaie harmony vocals. Uiteraard bestaat een deel van het concert uit Band-covers (daar kwam het overgrote deel van het publiek voor).

‘Live In Japan’ opent met een geweldige versie van de Band-cover Chest Fever en vanaf minuut één is duidelijk: The Weight Band pakt het publiek direct bij de lurven en laat pas na de laatste toegift los. In hoog tempo volgen de songs elkaar op met Remedy (van het Band-album ‘Jericho’ uit 1993, toen gitarist/zanger Jim Weider deel uitmaakte van die band), de Grateful Dead-cover Deal en het eerste hoogtepunt van het concert, de titelsong van het eerste album van The Weight Band, World Gone Mad met een prachtig gespeelde mandolinesolo van Weider.

In I Wish You Were Here Tonight steken de harmony vocals die van The Band naar de kroon en ook Big Legged Sadie klinkt geweldig. Daarna volgen de ene na de andere fraaie Band-songs elkaar op. Rag Mama Rag, waarop de combinatie Brian Mitchell (op accordeon) en Matt Zeiner (piano) excelleert, Ophelia, opgedragen aan mentor Levon Helm, met een prachtig piano-intro van Zeiner en jammer genoeg gezongen door de doorgerookte stem van Mitchell, die niet in de buurt komt van Levon Helms messcherpe zang van het origineel.

In The Night They Drove Old Dixie Down neemt Jim Weider de lead vocals weer over met een stem die wat dichter in de buurt van Helm zit. En dan volgt het tweede hoogtepunt, een geweldige versie van Up On Cripple Creek, waarin The Weight Band glorieert met geweldige harmony vocals, de gitaar van Weider en een drumsolo van Michael Bram.

Daarna is de koek nog niet op want er volgen twee toegiften, The Weight met als verrassing de lead vocals van ex-Little Feat zanger/gitarist Paul Barrere, dat een extra dramatische lading krijgt, omdat het diens laatste live-optreden was voor zijn dood, twee manden later. Als laatste toegift horen we een mooie, emotionele versie van Dylans I Shall Be Released.

‘Live In Japan’ is een zeldzaam geïnspireerd live album van een band die de unieke Woodstocksound levend houdt en de magie van The Band (bijna) evenaart.

Tracks:
01. Chest Fever
02. Remedy
03. Deal
04. World Gone Mad
05. I Wish You Were Here
06. Big Legged Sadie
07. Rag Mama Rag
08. Ophelia
09. The Night They Drove Old Dixie Down
10. Up On Cripple Creek
11. The Weight
12. I Shall Be Released

Website: https://www.theweightband.com/