Review: The Weight Band – Shines Like Gold

 

The Weight Band - Shines Like Gold

The Weight Band- Shines Like Gold
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

‘Shines Like Gold’ is het tweede album van The Weight Band van gitarist/zanger Jim Weider, die van 1985 tot 2000 als vervanger van Robbie Robertson met de vier originele Bandleden (Levon Helm, Richard Manuel, Garth Hudson en Rick Danko) optrad en drie albums opnam (het prachtige ‘Jericho’, ‘High On The Hog’ en ‘Jubilation’).

Na de dood van bassist/zanger Rick Danko eind 1999 gaf The Band definitief de pijp aan Maarten. Daarna was het vooral Levon Helm die de zogenaamde Woodstock Sound verder ontwikkelde in zijn barn in Woodstock met de fameuze Levon Helm Midnight Ramble Band en dito sessies, waar alles wat naam en faam had in de Amerikaanse rockscene maar al te graag aan deel nam. Jim Weider bleef ook daar Levon Helm tot aan diens dood in 2012 trouw.

Daarna nam Weider het stokje over van Helm met The Weight Band, allesbehalve een tribute band die oude Band nummers speelt, maar een band die de sound van The Band en de Woodstock Sound voortzet.

Op ‘Shines Like Gold’ is de geest van Levon Helm alom aanwezig op de tien songs, die een mix laten horen van roadhouse rock, country, funk en soul, niet voor niets de elementen die The Band in haar muziek liet doorklinken.

The Weight Band bestaat behalve Weider uit Brian Mitchell (keyboards, vocals en accordeon), Albert Rogers (bas en vocals), Matt Zeiner (keyboards en vocals) en Michael Bram (drummer en multi-instrumentalist).

En, er staat geen slecht nummer op ‘Shines Like Gold’, dat opent met de roadhouse rock van Weight Of The World en dan doorknalt met de countryfunk van Out Of The Wilderness met de accordeon van Mitchell, die het geheel een New Orleans funksausje meegeeft.

Time Is A Thief is een roadhouse rock nummer dat direct herinneringen aan The Band oproept, net als het funky Old John. Ook Tall Trees is een typisch Bandnummer (The Night They Drove Old Dixie Down) met mooie harmony vocals. Hoogtepunt is Long Journey, misschien wel het meest on-typische Band nummer; prachtige New Orleans funk met banjo en accordeon.

En verder gaat ‘Shines Like Gold’ met het titelnummer, de country soul van Train Is Never On Time, de southern rock van Tear Down These Walls en de enige cover Willie Dixon’s It Don’t Make Sense (If You Can’t Make Peace) dat een mooi jazzy blues-uitvoering krijgt.

‘Shines Like Gold’ is een fraai album van vijf Woodstock-veteranen, die de Woodstock Sound in alle opzichten vertegenwoordigen. Uncle Levon kan tevreden zijn.   

Tracks:
01. Weight of the World
02. Out of the Wilderness
03. Time Is a Thief
04. Old John
05. Tall Trees
06. Long Journey
07. Shines Like Gold
08. Train Is Never on Time
09. Tear Down These Walls
10. It Don’t Make Sense (If You Can’t Make Peace)

Website: https://www.theweightband.com/