Review: The Tibbs – Keep It To Yourself

 

The Tibbs - Keep It To Yourself

The Tibbs – Keep It To Yourself
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Record Kicks
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

The Tibbs is een Noord-Hollandse soulband waarvan de leden komen uit de driehoek Amsterdam – Alkmaar – Hoorn. De band werd opgericht in 2012 en hun repertoire bestond in het begin uit obscure Northern Soul- en Memphis soulnummers en instrumentals. Al snel ontstond de behoefte om eigen werk te gaan spelen.

In 2014 verscheen de in eigen beheer uitgebrachte EP ‘Cleaned Out’. Het eerste volledige studioalbum ‘Takin’ Over’ kwam in 2016 uit. Na het uitkomen van dit album verliet zangeres van het eerste uur Elsa Beekman de band om een solocarrière te beginnen. Haar plaats werd ingenomen door Roxanne Hartog die debuteerde op het in 2020 verschenen ‘Another Shot Of Fire.

Afgelopen maand verscheen het nieuwe studioalbum ‘Keep It To Yourself’. Dit derde studioalbum is opnieuw geproduceerd door Paul Willemsen.

Het album opent met Ain’t It Funny, ook de eerste single van het album. Een heerlijke groovy uptempo song met de strakke soulvolle blazers. Can’t Teach An Old Dog New Tricks is funky soul met gedreven zang van Roxanne Hartog. De blazers zijn weer zeer fraai in de soulballad For Lack Of Better Words.

In Give Me A Reason, de tweede single, is een mooi samenspel tussen zang, blazers en de strakke ritmesectie. Die ritmesectie maakt met de blazers van het titelnummer het funky Keep It To Yourself een feest waar de soul van afdruipt. In de sfeervolle instrumental Chicken Bones, die begint met gekakel van kippen, belandt de luisteraar vooral door de prominente rol van het orgel, in de sferen van de legendarische Booker T & The MG’s.

Het tempo zakt in Guess I’m Guilty. Lekkere gitaarlicks, orgel, blazers en bluesy zang. Ook in Rafaele is Roxanne Hartog sterk op dreef. Last Train en Pyjama komen als het ware rechtstreeks uit de Stax-catalogus. Pure soul! In Rosie, met de heerlijke orgelwaaiers, gaat het tempo weer omlaag. Het album wordt afgesloten met de soulballad In Orbit, met zeer sterke zang die varieert van ingetogen tot uitbundig. Een schitterend slotakkoord.  

Conclusie:
‘Keep It To Yourself’ is een uitstekend album van een soulband waar Nederland trots op mag zijn.

Tracks:
01. Ain’t It Funny
02. Can’t Teach an Old Dog New Tricks
03. For Lack of Better Words
04. Give Me a Reason
05 Keep It to Yourself
06. Chicken Bones
07. Guess I’m Guilty
08. Rafaela
09. Last Train
10. Pyjama Party
11. Rosie
12. In Orbit

Line-up:
Roxanne Hartog – zang
Henk Kemkes – gitaar
Anton Titsing – Hammond, keys
Michael Willemsen – bas
Bas de Vries – drums
Frank Stolwijk – tenor sax
Berd Ruttenberg – bariton sax
Siebe Posthuma de Boer – trompet

Website: https://www.thetibbs.nl/