The Tibbs – Another Shot Fired
Format: CD – LP – Digital / Label: Record Kicks  Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Nederland blijkt een prima voedingsbodem te zijn voor soul en funk bands/artiesten. Een bewijs daarvan is dit tweede album van de formatie The Tibbs uit Noord-Holland (Alkmaar en omstreken).

Het is het eerste album met de nieuwe zangeres Roxanne Hartog, de opvolgster van Elsa Bekman. Roxanne blijkt ook een prima zangeres te zijn, die een krachtig stemgeluid heeft, dat in een bad van galm, zowel intiem als krachtig soulvol klinkt.

De band bestaat verder uit Henk Kemkes (gitaar), Michael Willemsen (bas), Paul Jonker (orgel), Berd Ruttenberg (bariton saxofoon), Coen de Vries (tenor saxofoon), Sieb Posthuma de Boer (trompet) en Bas de Vries (drums).

Het album werd opgenomen in de Amsterdamse Electric Monkey studio door producer Paul Willemsen (bekend van zijn werk met o.a. Michelle David & the Gospel Sessions).

Op het album is de invloed van het klassieke soulgeluid (denk hierbij vooral aan het Stax geluid) duidelijk aanwezig.

Zo opent het album met de hoekige funky soul van The Main Course. Een vrolijke opbeurende swinger met de puntig pompende blazers en zeer soulvolle zang van Roxanne.
Daarna is Not A Beggar een zwoel deinend soulnummer. En in die intieme sfeer voelt de band zich duidelijk goed thuis. Zo bewijzen ook de ballads Close, dat een haast Burt Bacharach-achtige intimiteit heeft, de zwoele “old skool soul” ballad Get Us Through The Night en het al even intieme Tangled.
In Another Shot Fired komt de band met een knallende mix van soul en reggae. Deze twee stijlen gaan hier naadloos swingend samen. Mama Says is een opgewekt groovend nummer met een Staples Singers-achtig gospel geluid.
Ook het instrumentale Circeo klinkt opgewekt en luchtig met een sprankelend geluid dat de soul van Betty Wright destijds ook typeerde.

‘Another Shot Fired’ is een prima soulalbum geworden waarmee The Tibbs aantonen dat we er weer een vaderlandse “Swinging Soul Machine” bij hebben!

Tracklist:
01. The Main Course
02. Not A Beggar
03. Damaged Heart
04. Another Shot Fired
05. What I’m Tryin’ To Say
06. Close
07. Mama Says
08. Get Us Through The Night
09. Soul Of My Life
10. Tangled
11. Rationally
12. Circeo

Website: The Tibbs