Review: The Hitman Blues Band – Hey, Can You Guys Play…

 

The Hitman Blues Band – Hey, Can You Guys Play....

The Hitman Blues Band – Hey, Can You Guys Play….
Format: CD / Label: Nerus Records NR4496
Release: 2023

Tekst: Martin van der Velde

“Blues of the 21st century”, zo omschrijft Russel ‘Hitman’ Alexander de stijl van spelen van The Hitman Blues Band in de release sheet van de in 2021 verschenen cd ‘Not My Circus, Not My Monkey’. Nu, drie jaar later ligt daar het album “Hey, Can You Guys Play…”, dat gevuld is met eerder verschenen cover materiaal. Alleen Kris Kristoffersons ‘Sunday Morning Coming Down’, die als slepende shuffle wordt gebracht verscheen niet eerder op cd.

De van uit New York opererende modern/alt blues band weet de covers volledig naar eigen hand te zetten. Verrassend is het van Willie Dixon gecoverde Hoochie Coochie Man die in een prachtige boogie stijl wordt gespeeld. Kom er maar eens op om deze klassieker op deze manier nieuw leven in te blazen, geniaal!

Door met Bob Dylan’s The Times They Are A Changin’, die een heerlijke funky groove heeft meegekregen en waarop bassist Mike Porter en drummer Guy LaFountaine even kort soleren. De blazerssectie, die uit Mikey Vitale (Alt Saxofoon), John Kelly (Tenor Saxofoon), Eric Altarac (Trompet) en Nick Clifford (Bariton Saxofoon) bestaat zorgt voor een zwoel tapijtje.

Russel Alexander begeleidt zichzelf op akoestische gitaar op het van Robert Johnson geleende Come On In My Kitchen. Het veel gecoverde John The Revelator heeft mede door de achtergrond zang een behoorlijke bewerking ondergaan. De semi akoestisch gespeelde stukken Good Morning Judge (Louis Todd Innis) en Who Put The Benzedrine In Mrs. Murphy’s Ovaltine (H. Gibson) swingen er danig op los.

Daarentegen wordt Death Letter van Son House dan weer met een stevige gitaar sound vol overtuiging neergezet. Op de afsluitende track Boom, Boom van John Lee Hooker is de band dicht bij het origineel gebleven.

Deze live opname heeft een afwijkende sound ten opzichte van de overige tracks. Hun moderne alt blues typeert de band als volgt, “Which can be high energy, slow and soulful, or happy boogie”, en dat is wat kenmerkend is voor deze met covers gevulde compilatie, de achtste cd van de Hitman Blues Band. Zeker het beluisteren waard!

Tracks:
01. Hoochie Coochie Man (W. Dixon)
02. The Times They Are A-Changin’ (B. Dylan)
03. Sunday Morning Coming Down (K. Kristofferson)
04. Come On In My Kitchen (R. Johnson)
05. John The Revelator (R. Alexander, based on the traditional by Blind Willie Johnson)
06. Good Morning Judge (LT. Innis)
07. Nobody’s Fault But Mine (R. Alexander, based on the traditional by Blind Willie Johnson)
08. Who Put The Benzedrine In Mrs. Murphy’s Ovaltine (H. Gibson)
09. Death Letter (Son House)
10. Boom Boom (JL Hooker)

Website: https://hitmanbluesband.com/