Recensie: The Hitman Blues Band – Not My Circus, Not My Monkey

 

The Hitman Blues Band – Not My Circus, Not My Monkey
Format: CD – LP – Digital / Label: Nerus Records
Release: 2021
Tekst: Joop van Rossem

The Hitman Blues Bandis de band rond zanger/gitarist/componist Russell ‘Hitman’ Alexander die de groep in 1989 in de grondverf zette. Alexander is al bijna zijn hele leven muzikant maar om zijn gezin te onderhouden had hij eveneens baantjes in de techniek.

The Hitman Blues Band bedient zich op hun zesde studioalbum stilistisch gezien van een aangename mix van rock, blues, jazz en funk, niet “blues of the 21st century” zoals ze het zelf noemen, maar wel met meer dan voldoende kwaliteiten om bijna 50 minuten te boeien.

Daarbij maakt de vierkoppige blazerssectie een geweldige indruk, net zoals het machtige stemgeluid van Alexander, die ook nog de compositorische credits voor acht van de songs opeiste.

De cd wordt gecomplementeerd door prettig in het gehoor liggende herbewerkingen van Blind Willie Johnson (Nobody’;s Fault But Mine, John The Revelator) en een opmerkelijk funky uitvoering van Bob Dylans The Times They Are A-Changin’.

Not My Circus is de heerlijk swingende opener op een bedje van funk en heerlijk spetterend koper en een verrukkelijk gitaarsolo van Alexander.

Het is slechts de opmaat naar meer lekkers zoals de prachtballad No Place Like Home dat wordt opgesierd met een sensuele saxsolo; ook Everybody But Me is een ballad, zo’n ouderwets lekker klinkende soulballad.

De funky fundament is dan weer te horen in fijne tracks als You Can’t Say No en You Don’t Understand. Ondanks  dat The Hitman Blues Band al decennia meedraait, was het voor mij de kennismaking met hun werk; ga toch maar eens vorig materiaal beluisteren !

Tracklist:
01. Not My Circus
02. Buy That Man A Drink
03. Nobody’s Fault But Mine
04. John The Revelator
05. No Place Like Home
06. The Times They Are A-Changin’
07. You Can’t Say No
08. Walk With You
09. You Don’t Understand
10. Everybdoy But Me
11. Go Down Fighting

Website: The Hitman Blues Band