Review: The Flower Kings – Look At You Now

 

The Flower Kings - Look At You Now

The Flower Kings – Look At You Now
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Het is nog geen twee jaar geleden dat het vorige album album, ‘By Royal Decree‘, het levenslicht zag. Dus vrij snel is er nu dus het zestiende studioalbum van de band rondom zanger/gitarist/componist Roine Stolt en zijn kompanen.

In die line up zijn er enkele veranderingen: toetsenist Zach Kamins en bassist Jonas Reingold zijn er vanwege logistieke hobbels (Kamins is een Amerikaan) en toerverplichtingen (Reingold bij Steve Hackett) niet meer bij, bassist Michael Stolt, broer van, keerde terug, en toetsenist Lalle Larson (Karmakanic) werd bereid gevonden om wat bijdragen te leveren.

‘Look At You Now’ is opgebouwd uit spiksplinternieuwe songs maar Stolt bewerkte eveneens ideeën uit vroeger jaren zoals de aan Yes schatplichtige opener Beginner’s Eyes. Waar de bloemenkoningen op eerdere albums vaak imposante epics op de mensheid loslieten, bestaat de nieuwe langspeler voor het merendeel uit compacte symfonische rocksongs. Zoals het wonderschone The Dream, Mother Earth (met aan Brian May herinnerende gitaarlijnen en aan Queen verwante meerstemmige zang).

The Queen (middeleeuws sfeertje door de akoestische gitaar en spinet, ode aan de overleden Engelse Queen Elizabeth II), het knap geconstrueerde The Light In Your Eyes, Seasons End, het met prachtige zang en gitaarsolo uitgevoerde Stronghold en het samen met Marjana Semkina van iamthemorning gezongen Day For Peace.

Het enige nummer dat boven de tien minuten uitkomt, is de afsluitende titelsong, een epic uit het symfoboekje. De nieuwe aanpak met wat kortere songs bevalt mij prima ! De fraaie hoes van Joey Tessier verdient een aparte vermelding.

Tracks:
01. Beginner’s Eyes
02. The Dream zoals
03. Hollow Man
04. Dr. Ribedeaux
05. Mother Earth
06. The Queen
07. The Light In Your Eyes
08. Seasons End
09. Scars
10. Stronghold
11. Father Sky
12. Day For Peace
13. Look At You Now

Website: https://www.roinestolt.com/

Concerten:
27 oktober, De Pul, Uden
28 oktober, De Boerderij, Zoetermeer