Review: The Flower Kings – By Royal Decree

 

The Flower Kings - By Royal Decree

The Flower Kings – By Royal Decree
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Het Zweedse symfogezelschap The Flower Kings bestaat inmiddels een kwart eeuw maar de line-up is niet meer zoals het ooit begon; anno 2022 speelt de band in de volgende opstelling: Roine Stolt (zang, gitaar), broertje Michael Stolt (bas, zang) die terug is op het oude nest, Jonas Reingold (ook bas), Hasse Fröberg (zang, gitaar), drummer Mirko DeMaio en toetsenist Zach Kamins.

Het principe “less is more” is nooit aan TFK besteed geweest en dat geldt ook weer voor dit nieuwe album dat, zoals wel vaker, weer uit twee schijfjes bestaat. Ruim anderhalf uur nieuwe muziek van de Zweden, dus ga er maar eens goed voor zitten.

Wat verder opvalt: TFK bedient zich niet meer van ellenlange epics van om en nabij de twintig minuten, hoewel men ook niet inzet op de 3 minuten popliedjes, met een enkele uitzondering zoals het niemendalletje We Can Make It Work.

Dit 15e studioalbum, wederom met een fraaie hoes van de Amerikaanse kunstenaar Kevin Sloan, drijft zoals altijd op een sterke mix van prog, folk, jazz, blues en een mespuntje funk.

Na enkele luistersessies kwamen de volgende toptracks naar voren: op de eerste cd het geweldige openingsnummer The Great Pretender, het prachtig melancholieke A Million Stars, de wonderschone aan Pink Floyd/David Gilmour schatplichtige ballad The Darkness In You en het met een Kayak-getint intro opgesierde Revolution, dat vervolgens nogal wat Yes-kenmerken vertoont.

Op cd 2 gaat de aandacht specifiek uit naar Time The Great Healer, dat met geweldige (harmonie)zang is getooid, het levenslustige Silent Ways, het absoluut niet funky The Big Funk en Open Your Heart, een poppy song met mooie toetsen- en gitaarbijdragen.

Een grote aanwas van de fanschare zal ‘By Royal Decree’ niet opleveren, maar als je houdt van prettig geconstrueerde en magnifiek uitgevoerde, klassieke symforock, dan ben je bij deze Zweden aan het juiste adres.

Tracks:
CD 1
01. The Great Pretender
02. World Gone Crazy
03. Blinded
04. A Million Stars
05. The Soldier
06. The Darkness In You
07. We Can Make it Work
08. Peacock On Parade
09. Revolution

CD 2
01. Time The Great Healer
02. Letter
03. Evolution (instrumentaal)
04. Silent Ways
05. Moth
06. The Big Funk
07. Open Your Heart
08. Shrine (instrumentaal)
09. Funeral Pyres

Website: https://www.roinestolt.com/