Review: The California Honeydrops – Soft Spot

 

The California Honeydrops – Soft Spot

The California Honeydrops – Soft Spot
CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tubtone Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

The California Honeydrops is een Amerikaanse blues- en R&B band. De band, opgericht in november 2007, trad voor het eerst op straat op en in de metrostations van Oakland, Californië. De muziek van The California Honeydrops is geworteld in de blues, gospel, vroege R&B en New Orleans jazz. Bandleider en frontman is de in Warschau, Polen, geboren Lech Wierzynski. Hun debuutalbum ‘Soul Tub!’ Verscheen in 2008.

Begin oktober verscheen Soft spot, het nieuwe album van The California Honeydrops, de opvolger van het in januari jl. uitgebrachte album ‘Covers From The Cave’.

Met lekker gitaarwerk en blazers belanden we met het soulvolle en funky Honey And Butter in New Orleans sferen. Fraaie pianoklanken en wederom de blazers schitteren in de Southern soulballad Gonna Be Alright. Nothing At All is een ingetogen en mooi gezongen soulballad.

I Miss You Baby, Pt. 1 begint met een mooi kort piano-intro dat gevolgd wordt door funky blazers. Fantastische soul. Mooi zijn de baslijnen en de percussie in de opwindende ballad Tumblin’. Ook in de jazzy soulballad Takin’ My Time zijn er weer fraaie baslijnen en halen ook de blazers weer alles uit de kast.

Met het instrumentale The Unicorn belanden we daarna weer in de sferen van New Orleans en de elementen van New Orleans zijn vervolgens ook aanwezig in het titelnummer, de bluesy soulballad Soft Spot. De blazers schroeven het tempo in de funky soulballad In Your Arms weer iets op.

Een scheurende saxsolo en een tinkelende piano verrassen in Lil Bit Of Love. Sneakin’ Into Heaven is funky soul met handclapping en mooie harmonieën. I Miss You Baby, Pt. 2 is de uitsmijter waar vooral door de fameuze blazers de soul van afdruipt.  

 Conclusie:
‘Soft Spot’ is aanstekelijke en zeer energieke soul en R&B. Sam Cooke, Smokey Robinson en de grote dagen van Stax zijn niet ver weg.

Tracks:
01. Honey And Butter
02. Gonna Be Alright
03. Nothing At All
04. I Miss You Baby, Pt. 1
05. Tumblin’
06. Takin’ My Time
07. The Unicorn
08. Soft Spot
09. In Your Arms
10. Lil Bit Of Love
11. Sneakin’ Into Heaven
12. I Miss You Baby, Pt. 2

Line-up:
Lech Wierzynski – zang, trompet, gitaar
Ben Malament – drums, washboard, percussie
Johnny Bones – tenor saxofoon, klarinet
Lorenzo Loera – keyboards
Beau Brandbury – bas, percussie

Website: https://cahoneydrops.com/