Review: The California Honeydrops –
Covers From The Cave

 

The California Honeydrops – Covers From The Cave

The California Honeydrops – Covers From The Cave
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tubtone Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

The California Honeydrops is een Amerikaanse blues- en R&B band. De band, opgericht in november 2007, trad voor het eerst op straat op en in de metrostations van Oakland, California. De muziek van The California Honeydrops is geworteld in de blues, gospel, vroege R&B en New Orleans jazz. Bandleider en frontman is de in Warschau, Polen, geboren Lech Wierzynski. Hun debuutalbum ‘Soul Tub!’ Verscheen in 2008.

In januari jl. werd het nieuwe album Covers From The Cave’ uitgebracht. De titel zegt het al, een album met negen covers.

Bij het openingsnummer, het door Danny Flowers geschreven en van Don Williams en ook van Eric Clapton bekende Tulsa Time, worden we meteen de sferen van New Orleans ingezogen. Een lekkere lome ontspannen versie met flonkerend pianospel en een slepende sax.

That’s Where It’s At van Sam Cooke uit 1964 krijgt hier een heerlijke ska uitvoering. Heel apart is Fire And Rain, de bekende song van James Taylor uit 1970. Mooi gezongen met subtiele begeleiding.

Het is pure soul wat de klok slaat in Up And Down World van Bobby ‘Blue’ Bland uit 1973. Heerlijke uptempo oude R&B is te horen in Bloodshot Eyes van Wynonie Harris (1915-1969).

Daarna is het rock ‘n ‘ roll en beentjes van de vloer met het bekende You Never Can Tell van Chuck Berry uit 1964. Mooi is de zang van Wierzynski weer met zijn hoge stem in de liveversie van The Drifters klassieker Under The Boardwalk. Met de laatste twee nummers belanden we weer volop in New Orleans. Eerst met de schitterende jazzy versie van Ripple van Grateful Dead en tenslotte met een zeer sfeervolle vertolking van My Key Don’t Fit van Dr. John. Alsof de in 2019 overleden Nighttripper zelf aanwezig is.

Conclusie:
‘Covers From The Cave’ is een heerlijk album waar je heel vrolijk van wordt.

Tracks:
01. Tulsa Time
02. That’s Where It’s At
03. Fire And Rain
04. Up And Down World
05. Bloodshot Eyes
06. You Never Can Tell
07. Under The Boardwalk (live)
08. Ripple
09. My Key Don’t Fit

Line-up:
Lech Wierzynski – zang, trompet, gitaar,
Ben Malament – drums, washboard, percussie
Johnny Bones – tenor saxofoon, klarinet
Lorenzo Loera – keyes, melodica
Beau Bradbury – bas, percussie

Website: https://www.cahoneydrops.com/