Review: Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: III. The Fall

 

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon III. The Fall

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: III The Fall
Format: CD – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De in 2010 door gitarist Derek Trucks en zangeres-gitariste Susan Tedeschi opgerichte Amerikaanse rock- en bluesband Tedeschi Trucks Band is bezig met een ambitieus project, nl. een vierdelige albumreeks ‘I Am the Moon’,  24 originele songs met in totaal meer dan twee uur muziek. Bij het schrijven van de liedjes werden Tedeschi en Trucks geïnspireerd door het gedicht Layla & Mainun van de 12e eeuwse Perzische dichter Nezami Ganjavi.

Op 3 juni 2022 verscheen ‘I Am the Moon: I Cresent’ en op 1 juli jl. is ‘I Am the Moon II Ascension’  verschenen. Het derde deel ‘I Am the Moon: III the Fall’ is eind juli uitgebracht.

Het openingsnummer Somehow is lekker rockende R&B met geweldige soulvolle zang van Tedeschi en doordringend bluesy (slide) gitaarwerk van Trucks.

In het mooi gezongen None Above wordt Tedeschi vocaal ondersteund door Alecia Chakour. Explosief is Tedeschi ’s zang in Yes We Will, met Alecia Chakour, Mark Rivers en Gabe Dixon in de backing vocals.

Naast de strakke ritmesectie gooit Trucks er een aantal fameuze bluesy (wah wah) gitaarsolo’s uit. Gravity begint met een mooi piano-intro van Dixon, die hier ook de leadvocals voor zijn rekening neemt.

Daarna is het funk wat de klok slaat met de blazerssectie, hier aangevuld met de sousafoon van Adrian Jackson, en het vette gitaarwerk. De jazzy piano geeft je tevens het New Orleans gevoel.

Mike Mattison is de leadzanger in de schitterende ballad Emmaline. Fraai is ook weer het pianospel van Dixon. Geweldig is de zang van Tedeschi in de fraaie ontroerende gospelachtige ballad Take Me As I Am. Mark Rivers is ook leadvocalist en de backing vocals doen de rest. Derek Trucks kan niet achterblijven en trakteert op een lyrische gitaarsolo. Al met al een hartverscheurend mooi slotakkoord.  

 Conclusie:
Het is (weer) puur genieten. Grote klasse. Op naar de climax van deel IV ‘Farewell ‘ dat op 26 augustus verschijnt.

Tracks:
01. Somehow
02. None above
03. Yes we will
04. Gravity
05. Emmaline
06. Take me as I am

Line-up:
Susan Tedeschi – zang, gitaar
Derek Trucks – lead gitaar, akoestische gitaar
Mike Mattison – gitaar, zang
Gabe Dixon – keys, zang
Brandon Boone – bas
Tyler Greenwell en Isaac Eady – drums, percussie
Alecia Chakour en Mark Rivers – zang, percussie
Kebbi Williams – saxofoon
Ephraim Owens – trompet
Elizabeth Lea – trombone
Marc Quinones – congas, percussie
Adrian Jackson – sousafoon

Website: https://www.tedeschitrucksband.com/