Review: Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: II: Ascension

 

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon II Ascension

Tedeschi Trucks Band – I Am The Moon: II: Ascension
CD – Digital / Fantasy Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De in 2010 door gitarist Derek Trucks en zangeres-gitariste Susan Tedeschi opgerichte Amerikaanse rock- en bluesband Tedeschi Trucks Band is bezig met een ambitieus project. Een vierdelige albumreeks I Am The Moon, 24 originele songs met in totaal meer dan twee uur muziek. Bij het schrijven van de liedjes werden Tedeschi en Trucks geïnspireerd door het gedicht Layla & Mainun van de 12e-eeuwse Perzische dichter Nezami Ganjavi.

Vorige maand verscheen ‘I Am The Moon: I Cresent’ (zie recensie) en op 1 juli jl. is ‘I Am The Moon II: Ascension’  verschenen.

Ascension bevat zeven songs. Het openingsnummer Playing With My Emotions is opwindend met funky en latin invloeden, soulvolle zang en backing vocals, fijne blazers en scherpe gitaarsolo’s.

Ain’t That Something is stevige gospelachtige soulblues met gruizig spetterend gitaarwerk, felle blazers en orgelflarden. Gabe Dixon neemt de leadvocals voor zijn rekening en Tedeschi voert de opzwepende backing vocals aan.

Tedeschi neemt in het negen minuten durende All The Love weer het vocale voortouw, ondersteund door de fijne harmonieën. Mooi zijn de jazzy improvisaties. 

So Long Savior is een opwindende gospelblues. In de soulvolle ballad Rainy Day, met Trucks op slide, zingt Tedeschi uitbundig, samen met de prachtige harmonieën, de sterren weer van de hemel, en datzelfde geldt daarna ook, ondersteund door de heerlijke blazers, voor de langzame shuffle La Di Da.

Het slotnummer Hold That Line begint met een bluesy gitaarintro van Trucks, waarna Tedeschi en de backingvocalisten invallen. Het nummer eindigt met ontspannen gitaarwerk van Trucks.   

Conclusie:
Ik was lovend over ‘I Am The Moon: Cresent’, maar deel II ‘Ascension’ overtreft deel I. Ik kan haast niet wachten op de overige twee delen, ‘III The Fall’ en ‘IV Farewell’.

Tracks:
01. Playing With My Emotions
02. Ain’t That Something
03. All The Love
04. So Long Savior
05. Rainy Day
06. La Di Da
07. Hold That Line

Line-up:
Susan Tedeschi – zang, gitaar
Derek Trucks – lead gitaar, akoestische gitaar
Gabe Dixon – keys, zang
Brandon Boone – bas
Tyler Greenwell en Isaac Eady – drums, percussie
Mike Mattison – zang
Alecia Chakour en Mark Rivers – zang, percussie
Kebbi Williams – saxofoon
Ephraim Owens – trompet
Elizabeth Lea – trombone
Marc Quinones – congas

Website: https://www.tedeschitrucksband.com/