Review: Tami Neilson – Kingmaker

 

Tami Neilson - Kingmaker

Tami Neilson – Kingmaker
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Outside Music – V2 Records
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

De van oorsprong Canadese Tami Neilson woont al geruime tijd in Nieuw Zeeland, waar zij als een grote dame gezien wordt. Ze heeft een krachtige, zeer flexibele stem en zingt zelfgeschreven liedjes op het kruispunt van country, blues, rock en soul.

Helaas is het roots-aandeel op deze plaat beperkt. Haar vorige plaat ‘Chickaboom’ uit 2020 was een energieke blues/soulplaat, waarop haar krachtige stem en haar veelzijdigheid optimaal tot hun recht kwamen. 

Dit is haar vijfde solo-album en ze heeft gekozen voor een  afwisseling van country- en mainstream rock/popnummers. Het is een conceptalbum met een sterk feministische inslag, waarop zij een lans breekt voor de erkenning van prestaties van vele sterke vrouwen door de eeuwen heen

Het album trapt af met de titelsong, een ode aan de kracht van de  vrouw. Zij gebruikt de strijd van haar idolen Kitty Wells en Patsy Cline om voet aan de grond te krijgen in de door mannen gedomineerde wereld van de countrymuziek als metafoor voor de algehele achterstelling van de vrouw. En brengt een ode aan de voorvechtsters: “Kingmaker, Game Changer, Cage Shaker”. Ze etaleert haar krachtig stemgeluid in een theatraal, door strijkers gedragen nummer, dat zomaar de titelsong van de nieuwe Bondfilm zou kunnen zijn. Roll over, Shirley Bassey.

Op het dartele Careless Woman kruipt ze in de rol van verleidster in een nachtclubsetting. Het zwoele Baby You’re a Gun combineert een Morricone-sfeertje met een Chris- Isaakgitaar.

In King Of Country Music ( terugkerend thema: The daughter, not the son) verhaalt zij over haar geschiedenis als zangeres vanaf het moment dat ze als 10-jarige met Kitty Wells zong. De pure country-tranentrekker Beyond The Stars is een stemmig traditioneel duet met Willie Nelson, wederom gedragen door strijkers.

Het soulvolle Green Peaches lijkt rechtstreeks uit het songbook van Bobbie Gentry te komen met vergelijkbare frasering. Bijzonder is het emotionele I Can Forget waarop zij verloren geachte muziek van vader Ron van eigen tekst voorziet. Wederom dringt een vergelijking met Shirley Bassey zich op. Het afsluitende funky buitenbeentje Ain’t My Job (met een scheurende gitaar) zingt ze venijnig, waar ze hoorbaar veel plezier in heeft.  

Dit radiovriendelijke, fraai geproduceerde album zal haar status in Nieuw Zeeland bevestigen, maar ik hoor haar geweldige stem liever in krachtige bluesnummers dan in deze mainstream filmmuziek.

Tracks:
01. Kingmaker
02. Careless Woman
03. Baby, You’re a Gun
04. King Of Country Music
05. Beyond the Stars feat. Willie Nelson
06. Green Peaches
07. Mama’s Talkin
08. I Can Forget
09. The Grudge
10. Ain’t My Job

Website: https://www.tamineilson.com/