Tami Neilson – Chickaboom!
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Outside Music Records – V2 Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Zangeres Tami Neilson heeft zichzelf de titel “the hot rockin’ lady of country, rockabilly and soul” gegeven. Dat lijkt wat hoogdravend maar er is geen woord van gelogen! Deze artieste uit Nieuw-Zeeland (geboren in Canada) is namelijk een zeer vurige en ontembare zangeres, die het brutale geluid van een Wanda Jackson en de rauwe bluesy soul van een Etta James in zich heeft.

Op haar zesde album wordt Tami begeleid door Jay Neilson (bas, ritmegitaar), Delaney Davidson (sologitaar, bekend van the Dead Brothers), Brett Adams (sologitaar, bekend van Boom Boom Mancini) en Joe McCallum (drums, bekend van the Triplets).

Een goed voorbeeld van de vocale kwaliteiten van Tami hoor je direct in de opener Call Your Mama, waarin ze als een krachtige bluesy versie van Wanda Jackson klinkt in een dreigend rauw nummer met zowel blues als rockabilly invloeden.
Hey Bus Driver! is een stuk luchtiger. Een boppend countrybillynummer met snijdend en twangend gitaarspel. Met Ten Tonne Truck blijft Tami nog even in het Wanda Jackson straatje in een aanstekelijk lui pompend nummer met een meebrulbaar refrein en een geluid dat ergens tussen Johnny Cash en Dave Edmunds terecht komt.
Queenie, Queenie doet denken aan de New Orleans klassieker “Iko Iko”. Tami wordt hier, op z’n Dixie Cups best, swingend begeleid door funky ratelende percussie. You Were Mine is een indrukwekkende soulvolle ballad met lui galmende gitaarspel van Brett Adams en de soulvolle powerstem van Tami.
Vervolgens is 16 Miles Of Chain een bluesy nummer met rauw raspend gitaarwerk. Traag en dreigend en dus een mogelijke kandidaat voor een volgende “Peaky Blinders” soundtrack? In het uitbundig boppende Tell Me That You Love Me kan je maar tot één conclusie komen: “Yes I love you”!!! Onschuldige vroege 60’s pop is aan de beurt in het loom deinende Any Fool With A Heart, gezongen in de beste Everly Brothers traditie.
Zeer indrukwekkend is het eerbetoon aan Mavis Staples in Sister Mavis, gegoten in een stuwend rockabilly/soul nummer waarin het snijdende galmende gitaargeluid van Delaney Davidson aan Pops Staples doet denken.
Tami sluit haar album zeer broeierig en intiem af met de ballad Sleep, die klinkt alsof the Everly Brothers je vanuit Hawaï toezingen.

Tracklist:
01. Call Your Mama
02. Hey Bus Driver!
03. Ten Tonne Truck
04. Queenie, Queenie
05. You Were Mine
06. 16 Miles Of Chain
07. Tell Me That You Love Me
08. Any Fool With A Heart
09. Sister Mavis
10. Sleep

Website: Tami Neilson