Review: Steve Hackett – Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights: Live In Brighton 2022

 

Steve Hackett - Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights Live In Brighton 2022

Steve Hackett – Foxtrot At Fifty + Hackett Highlights: Live In Brighton 2022
Format: 2CD 2 Vinyl LP – DVD-Blu-ray – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Enkele maanden geleden werd ik in de gelegenheid gesteld om een live-album van The Neal Morse Band te recenseren (inmiddels is er al weer een nieuwe van de Amerikaan, ‘The Dreamer-Joseph: Part One’); die klus vergde maar liefst 2,5 uur van mijn tijd. Dat klinkt negatiever dan het is, want het was een geweldig live-album.

Ex-Genesis-gitarist Steve Hackett kijkt op zijn nieuwe liveplaat ook niet naar de speelduur: dit album dat ergens vorig jaar in Brighton werd opgenomen, duurt 2 uur en 13 minuten. Maar wat voor Morse geldt, is ook bij Hackett van toepassing: de plaat is voorbij voor je er erg in hebt en da’s altijd een goed teken.

Voor de pauze speelt de 73-jarige Brit een dwarsdoorsnede van eigen solomateriaal, om na de thee (of iets sterkers…) terug te keren met een integrale uitvoering van het Genesis-album ‘Foxtrot’ uit 1972.

Hoogtepunten genoeg: zijn eigen Spectral Mornings blijft magistraal, publieksfavoriet Every Day, de ruim 11 minuten van Shadow Of The Hierophant, met fraaie vocalen van Hacketts schoonzus Amanda Lehmann, zijn ook absoluut geen straf, Watcher Of The Skies, het knap door Nad Sylvan vertolkte Time Table, Get ‘Em Out By Friday, terwijl Supper’s Ready behoort tot de allerbeste epics allertijden, wat ook gezegd kan worden van Firth Of Fifth, een van de toegiften.

Tussen al die “ouwe toei” ook een nieuw liedje middels het imposante The Devil’s Cathedral met een hoofdrol voor toetsenist Roger King. Opnieuw knap werk van Hackett en consorten !

Tracks:
CD 1
01. Intro/Ace Of Wands
02. The Devil’s Cathedral
03. Spectral Mornings
04. Every Day
05. A Tower Struck Down
06. Basic Instincts
07. Camino Royale
08. Shadow Of The Hierophant

CD 2
09. Watcher Of The Skies
10. Time Table
11. Get ‘Em Out By Friday
12. Can-Utility And The Coastliners
13. Horizons
14. Supper’s Ready
15. Firth Of Fifth
16. Los Endos/Slogans

Website: https://www.hackettsongs.com/index.html