Review: Riverside – ID.Entity

 

Riverside - ID.Entity

Riverside – ID.Entity
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Het in 2001 in de Poolse hoofdstad Warschau opgerichte Riverside bedient al ruim twee decennia de liefhebbers van metal, symfo, psychedelica met regelmatig ook meer esoterische elementen. Het progrockcollectief is tot nu nog niet te betrappen geweest op minder werk en dat ‘lukt’ ook op studioalbum nummer acht, opvolger van het sterke ‘Wasteland’ uit 2018, niet.

Mariusz Dada (zang, bas), Piotr Kozieradzki (drums, percussie), Michal Lapaj (toetsen, theremin, achtergrondzang) en de nu definitief tot de band toegetreden gitarist Maciej Meller hebben de tijd genomen voor ‘ID. Entity’. In 2020 verscheen nog het heerlijke live-album ‘Lost ‘N’ Found-Live In Tilburg’ als een soort van tussendoortje, maar daarna ging de focus op vers materiaal.

Met het openingsnummer Friend Or Foe ? worden we de jaren tachtig in gekatapulteerd en dringen er acts als A-Ha, Simple Minds en Depeche Mode je brein binnen. Wel een lekker nummer overigens dat in een iets kortere versie zomaar de vaderlandse radiostations onveilig zou kunnen maken. Zal wel niet gebeuren…

Vervolgens is het kortste nummer van de plaat, Landmine Blast, en ook Post-Truth al meer vintage Riverside. Big Tech Brother heeft een typisch ‘spoken word-‘intro maar ontwikkelt zich tot een groovende progrocker met prachtige vocalen van Dada en groots uitpakkende toetsenlijnen van Lapaj.

Het daaropvolgende The Place Where I Belong, met ruim 13 minuten de epic van de cd, is een heerlijk uitgesponnen track, opgesierd met fraaie melodielijnen en met hoofdrollen voor de gitaar en het Hammondorgel. I’m Done With You is vertrouwd en stevig en ook afsluiter Self-Aware is een doortimmerd stuk muziek dat blijft boeien.

Zo, de eerste nominatie voor de eindejaarslijst is binnen !

16 april: Effenaar, Eindhoven (Prognosis Festival)

Tracks:
01. Friend Or Foe ?
02. Landmine Blast
03. Big Tech Brother
04. Post-Truth
05. The Place Where I Belong
06. I’m Done With You
07. Self-Aware

Website: https://riversideband.pl/en/