Review: Quinn Sullivan – Salvation

 

Quinn Sullivan - Salvation

Quinn Sullivan – Salvation
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Quinn Sullivan is een 25-jarige Amerikaanse singer-songwriter en gitarist, geboren op 26 maart 1999 in New Bedford, Massachusetts, Verenigde Staten. Hij moet niet verward worden met de 20-jarige Amerikaanse voetballer met dezelfde naam.

Toen het tijd werd om zijn vijfde album, ‘Salvation’, te schrijven en op te nemen, verwerkte Quinn het plotselinge overlijden van zijn moeder Carol. Het resulterende album met elf nummers is zijn meest persoonlijke. Met ‘Salvation’ eert Quinn zijn muzikale roots en baant zich tegelijkertijd een weg als een emotionele en boeiende singer-songwriter.

“Mijn moeder was mijn leidende licht op deze plaat”, zegt de nog altijd in New Bedford, Massachusetts gevestigde artiest. “Ik ben geen religieus persoon, maar verlossing betekent voor mij dat je jezelf redt van een traumatische ervaring. Dat is wat dit album voor mij heeft gedaan.”

‘Salvation’ werd geproduceerd door John Fields (Jonas Brothers, Pink, Har Mar Superstar) en geschreven in samenwerking met Fields en Kevin Bowe (Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd, Etta James) in Minneapolis. Het album werd in twee koortsachtig geïnspireerde weken opgenomen: de snelste die Quinn ooit heeft gemaakt.

Sinds zijn vorige album ‘Wide Awake’ is Sullivan blijven evolueren, waarbij hij zijn muziek mee op pad neemt en nieuwe ervaringen opdoet die zijn werk inspireren. Zijn recente betrokkenheid bij het nieuwe ensemble Trouble No More, goedgekeurd door de Allman Brothers om hun erfenis van live-optredens voort te zetten en hun muziek aan een nieuwe generatie te introduceren, heeft zijn klankpalet verder verrijkt. Deze samenwerking geeft zijn werk een voorproefje van de tijdloze ziel en diepgang van klassieke rock.

Dit muzikale territorium is over het algemeen al eerder verkend, maar Quinn Sullivan herinnert ons eraan hoe krachtig, goed gepolijste rock-‘n-roll kan zijn. Quinns overtuigende zang en pijn in zijn zang reiken nog verder terug naar de structuur van Roger Daltrey (The Who). De gitaar is vlijmscherp met een voortstuwende stijl die grenst aan bombastisch, maar hij lijkt dat met klasse te weten te beteugelen.

Er staan twaalf songs op het album, inclusief een cover van het door Willie ‘Sonny Boy’ Williamson geschreven en o.m. door The Who uitgevoerde Eyesight To The Blind. Quinn verspreidt soulvolle muziek over Salvation (Make Me Wanna Pray), met zijn funky vertoning. Maar het middelpunt is zijn stijgende zang en vaak vurige gitaar. Quinn Sullivan is een virtuoos die de geest prikkelt met zijn zelfverzekerde blues, rock-‘n-roll en gospel-doordrenkte percussieballads (Rise Up Children). Zijn energie doet wat met mij.

Nummers als Once Upon A Lie met een Prince-achtige zang over een Steve Cropper-achtige gitaarstijl die overgaat in Quinns vage toonaanval zijn opwindend. De song-writing zou wat beter kunnen, in tegenstelling tot zijn gitaarspel. Better In Love is wat mij betreft clichématig en had met meer expressieve woorden geschreven moeten worden. De melodie zelf heeft aantrekkingskracht. Quinn zal bekend staan ​​om zijn gitaarspel, maar waarom zou hij de song-writing niet net zo sterk ontwikkelen als de gitaar? Hij is niet slechts een gitarist, je bent een artiest.

Op Leave No Love Behind en Half My Heart is de zang gemakkelijk en sterk en op een nieuwe manier zingt Quinn ambitieus en kwetsbaar.
Mijn hoogtepunten zijn Dark Love, Salvation (Make Me Wanna Pray), Rise Up Children, Leave No Love Behind, I Can’t Stay (& You Can’t Go), Half My Heart en het spetterende Eyesight To The Blind. Kortom: in totaal een prima album!

Tracks:
01. Salvation (Make me Wanna Pray)
02. Dark Love
03. Rise Up Children
04. Don’t Wanna Die Today
05. Once Upon A Lie
06. Better In Love
07. Leave No Love Behind
08. I Can’t Stay (& You Can’t Go)
09. Nothin’ Gonna Change My Mind
10. Eyes On Me
11. Half my Heart
12. Eyesight To The Blind (Live – Bonus Track)

Website: https://quinnsullivanmusic.com/