Review: Mick Kolassa – Essentially Not Serious

 

Mick Kolassa - Essentially Not Serious

Mick Kolassa – Essentially Not Serious
Format: CD / Label: Endless Blues Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Kort na het verschijnen van het album ‘Slow Blues Essentials‘ en ‘Wooden Music‘ komt de Amerikaanse Mick Kolassa uit Memphis, Tennessee alweer met een album op de proppen. Een heerlijk album dat vol staat met vaak ontspannen blues en hilarische teksten.

Mick Kolassa is het hoofd van Endless Blues Records en was in het verleden lid van het bestuur van de Blues Foundation.

Zijn nieuwe album opent met WPD, hetrgeen staat voor Watch White People Dance. Je raadt het al, een zeer hilarisch nummer waarin Mick Kolassa op grofkorrelige wijze verslag doet van het onbeholpen, klunzige dansgedrag van de “blanken”. En dat in een deinend bluesy nummer met scherp schurend gitaarspel. Victor Wainwright is te gast met zijn swingende piano in het  lome funky I’m Getting Late dat op een New Orleans-achtige wijze swingt. Vervolgens is My Hurry Done Broke een ontspannen deinend nummer met lekker huilende bluesharmonica en priemende akoestische gitaar.

Het zacht deinende Whiskey In The Mornin’ heeft een licjht countryrandje plus een schetterende trombone! Na de ontspannen blues Text Me Baby is Victor Wainwright al sprankelend op de piano te horen in het zacht stuwende If I Ain’t Fishin’ (I’m Drunk).

In Walkin’ (Dead) Blues krijg je een staaltje zombieblues voorgeschoteld in een grimmig pompende shuffle waarin Mick zijn schoonmoeder opeet en vervolgens verklaart “I’m the only zombie that can sing and play the blues”! If You Can’t Be Good is een felle stevige rocker met Tullie Brae als gaste.

How Much Can I Pay You is een hilarisch en onweerstaanbaar soulvol nummer. Het losjes swingende Bless This Heart heeft een flink Caldonia gehalte en het rokerige, jazzy Touching Bass sluit dit album af.

Een heerlijk bluesalbum waarmee ik mij prima vermaakt heb!

Tracks:
01. WPD
02. I’m Getting Late
03. My Hurry Done Broke
04. Whiskey In The Morning
05. Text Me Baby
06. If I Ain’t Fishin’
07. Walkin’ (Dead) Blues
08. If You Can’t Be Good
09. How Much Can I Pay You
10. My Woman She’s So Mean
11. Bless His Heart
12. Touching Bass

Website: https://mimsmick.com/